När du skriver ditt personliga brev så gäller det att hålla dig kort – max en halv A4-sida ska det vara.
När du skriver ditt personliga brev så gäller det att hålla dig kort – max en halv A4-sida ska det vara.

6 tips: Så anpassar du ditt cv när du vill byta bransch

Att lyckas få ihop ett säljande cv och personligt brev när du vill ge dig in i en ny bransch är utmanande. Du behöver inte bara slåss med likasinnade, i en främmande bransch så tävlar du också mot dem som på pappret är bättre kvalificerade än du själv. Enligt Ida Garamvölgyi, vd och rekryterare på Urbanurban, så är det viktigaste att du kan motivera varför dina tidigare erfarenheter är relevanta för den nya tjänsten du söker.

Ha en tydlig struktur
Gör ditt cv enkelt och lättläst så att mottagaren snabbt förstår varför din kompetens är relevant för tjänsten. Skriv gärna i punktform när du berättar om dina tidigare erfarenheter. Använd underrubriker som ”arbetsuppgifter”, ”ansvarsområden” och ”resultat”.

LÄS MER: Rekryteraren tipsar: 10 steg för att lyckas byta bransch

För kreativa yrken
Om du söker ett kreativt jobb så är det bra att ha en portfolio att kunna visa upp. När du börjar bygga upp den samlar du samtidigt på dig ny erfarenhet. Inkludera även kreativa saker som är utanför ditt jobb, som till exempel en blogg, en youtubekanal eller ett ideellt projekt.

För prestationsbaserade yrken
Om du söker ett jobb där dina prestationer kommer att stå i fokus, till exempel inom säljbranschen, så är det bra om du kan visa upp tidigare dokumenterade resultat. Lägg till en punkt i ditt cv som heter ”Resultat” eller ”Prestationer” där du konkret kan visa upp saker du åstadkommit eller mål som du nått. Om du är i början av din karriär så kan du lyfta andra områden, till exempel en prestation inom en sport.

Ida Garamvölgyi är grundare till rekryteringsföretaget Urbanurban.


För ledande befattningar

Om du söker en ledande befattning så inkludera en kort beskrivning av hur du är som chef i ditt cv. Då kan mottagaren enkelt matcha dig med de kompetenser och erfarenheter som efterfrågas. Det kan till exempel röra sig om ifall du haft tidigare personalansvar (både direkt och indirekt), om du har hållit i utvecklingssamtal eller haft budgetansvar.

Fånga intresset
När det kommer till ditt personliga brev så ska du hålla dig till en halv A4-sida. Använd raderna i ditt brev till att väcka läsarens intresse. Förklara varför du har sökt tjänsten, vad du kan tillföra och hur dina tidigare kompetenser och erfarenheter kan likställas med det som den nya tjänsten kräver.

LÄS MER: Experten: Så ser ett grymt personligt brev ut

Utgå från en frågeställning
Det är svårt att få till ett bra cv och personligt brev och en rekryterare eller arbetsgivare förväntar sig heller inte att du ska vara något skrivarproffs. För att veta att det du skriver är relevant så kan du alltid utgå ifrån frågeställningen ”Vad behöver mottagaren veta om mig för att förstå varför jag ska vara aktuell i processen?”.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Fler artiklar inom Söka jobb