– Kärnan i vårt arbete handlar om mätning av ögats aktivitet, främst genom att undersöka var ögonen tittar, säger Neda Zamani om jobbet som forsknings- och utvecklingschef på Tobii.
– Kärnan i vårt arbete handlar om mätning av ögats aktivitet, främst genom att undersöka var ögonen tittar, säger Neda Zamani om jobbet som forsknings- och utvecklingschef på Tobii.
Foto: Mark Fokkema

Algoritmforskaren Neda Zamani om framtidens jobb med ögonspårning

En vanlig dag på jobbet så leder hon ett team med algoritmutvecklare som undersöker hur tekniken kring ögonspårning kan utvecklas. För Metrojobb så berättar Neda Zamani om hur studierna tog henne från Iran och vidare ut i världen och slutligen fick henne att landa i Sverige.

Tänk dig att du sitter framför datorn. Du går in på en nyhetssajt för att läsa det senaste. Du klickar på en artikel som du tycker låter intressant. Men istället för att navigera runt med musen så gör du det med dina ögon. Genom tekniken ögonspårning så är det möjligt för din dator att veta vad du läser eller vart du vill klicka bara genom att känna av var på skärmen du tittar. 

Neda Zamani är forsknings- och utvecklingschef på Tobii, som är specialiserade inom ögonspårning. Som algoritmforskare är hon en del i utvecklingsarbetet och menar att vi kommer att se den här typen av teknik allt oftare i framtiden.
– Ögonspårning har många användningsområden. Den kan användas av personer med nedsatt kommunikationsförmåga som inte kan prata eller använda händerna. Genom tekniken så kan de på en skärm titta på orden som de vill säga och prata genom sina ögon, säger hon.

LÄS MER: Tech-chefen Sara Arildsson: ”Jag vill bana vägen för nästa generation”

Inom spelbranschen så har tekniken redan hunnit etablera sig. Idag kan du exempelvis köpa VR-glasögon med inbyggd ögonspårning eller spela spel på din dator genom att titta på din skärm istället för att använda mus eller tangentbord.
– Tekniken är nyskapande och allt är så nytt och utvecklas i en väldigt snabb takt, vilket jag gillar. Det är roligt att se att teknologin kan påverka på ett positivt sätt i samhället, säger Neda Zamani.  

För någon som knappt förstår vad en algoritm är – kan du förklara lite närmare hur ni jobbar?
– Kärnan i vårt arbete handlar om mätning av ögats aktivitet, främst genom att undersöka var ögonen tittar, men också annan information som pupillens storlek. Vi får ut den här informationen via vår programvara genom enkla bilder av ögat. Vi arbetar mycket i team och har hand om hela den här processen tillsammans.


Hon föddes i Iran och redan som liten så gillade hon att plugga matematik och fysik med sin pappa. När hon var åtta år och hennes pappa skulle avlägga sin doktorsexamen i Australien så flyttade hela familjen dit. Att växa upp i olika länder tror Neda Zamani influerade henne och de val hon själv gjort i vuxen ålder.

När det var dags för henne att läsa en doktorsexamen inom datavetenskap så valde hon att göra det i Santa Fe i USA. Där träffade hon sin man och tillsammans hann de bo och jobba i både USA och England innan de slutligen landade i Sverige.

LÄS MER: Investeraren Josef, 26, ska satsa 100 miljoner i svenska tech-startups

Hon beskriver techscenen i USA och England som mer internationell, även om Sverige är på god väg mot att bli både mer global och multikulturell. En av de största skillnaderna mellan länderna menar hon är hur det är att jobba heltid och ha barn samtidigt.
– Som kvinna känner jag mig inte diskriminerad i Sverige på grund av att jag har barn eftersom mina manliga kollegor har tagit ut lika mycket föräldraledighet som jag. Till viss del så känner jag att det är mycket mer accepterat att kvinnor sitter på samma positioner som män – och att det ifrågasätts om det inte är så.

Hon jämför jämställdheten i den svenska techbranschen med den brittiska. 
– Där är branschen ännu mer mansdominerad än i Sverige och vissa beteenden accepteras där men inte i Sverige. Mycket av det här med att ha barn är bara för kvinnor, jag kände så många kvinnor som fastnade som hemmafruar. Rent arbetsmässigt så tycker jag att det är lättare att vara kvinna i Sverige.

LÄS MER: 4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

Att techföretag ska lyckas anställa fler kvinnor tror Neda Zamani grundar sig i två delar. Dels så måste branschen attrahera fler kvinnor. Dels så måste branschen behålla kvinnorna som jobbar där.
– Jag tror att det viktigaste är att lyckas behålla kvinnorna. Om de väljer att stanna så kommer antalet kvinnor i branschen att stiga och det kommer i sin tur att attrahera ännu fler kvinnor. Miljön måste bli lika anpassad för kvinnor som den är för män.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär