Ta reda på vad andra tycker om företaget och om hur det är att jobba där – innan du tackar ja till jobbet!
Ta reda på vad andra tycker om företaget och om hur det är att jobba där – innan du tackar ja till jobbet!
Foto: Unsplash

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Att din potentiella arbetsgivare kan kolla upp dig genom att ringa dina referenser är en självklarhet. Men enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren. Nu listar hon 10 frågor som du ska ha svar på innan du tackar ja till ett jobberbjudande.

Hur kommer du att tas emot när du börjar?
Det gäller att ha stämma av att du får goda förutsättningar när du ska börja ditt nya jobb. Det är viktigt att det finns en tydlig introduktionsplan och att det utses en handledare som har tid att hjälpa dig.  

Vad säger andra om företaget?
Fundera över vilka intryck du får av jobbintervjuerna och företaget som helhet. Be om att få träffa personen som du ska ersätta och några blivande kollegor. Stäm av hur de trivs, vad som fungerar bra (och varför!) och vilka utmaningar som finns.

LÄS MER: 7 tecken: Så känner du igen en bra arbetsplats – redan på intervjun

Varför har de valt just dig?
Fråga varför de vill att just du ska börja jobba hos dem. Vilka kvaliteter, egenskaper och kompetens har de sett hos dig som passar för tjänsten? På det sättet säkrar du att de egenskaper som du har visat upp också är dem som arbetsgivaren har uppfattat.

Erbjuder de kompetensutveckling?
Undersök om de anställda erbjuds att gå olika utbildningar och vilka utbildningar det rör sig om. Att företag satsar på kompetensutveckling innebär att de förstår att det är avgörande för hur medarbetarna trivs, mår och presterar.

Magdalena Lundeén är utbildad professionell coach. Foto: Pernilla Lundberg.


Hur ser utvecklingspotentialen ut?
Att veta vilka möjligheter du har att utvecklas, byta position och avancera är viktigt. En vanlig intervjufråga till kandidaten är ”Var ser du dig själv om tre år?”. Om du vänder på frågan och riktar den mot arbetsgivaren så får du reda på vad du kan förvänta dig.

Hur ser arbetsbeskrivningen ut?
Be om att få läsa igenom arbetsbeskrivningen för den aktuella tjänsten. Vilka arbetsuppgifter ingår, vilka befogenheter har du, vilka beslut förväntas du ta och vilket mandat har rollen? Stäm av att det som står i arbetsbeskrivningen också är det som har framkommit under intervjun.

LÄS MER: Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Hur är din blivande chef?
Fråga vilka egenskaper hos sina medarbetare som din blivande chef uppskattar mest. Be också chefen att redogöra för de största utmaningarna för tjänsten som du sökt inom det närmsta året. Be gärna personen att beskriva sig själv som chef.

Hur mår medarbetarna?
Hur hög är sjukfrånvaron och personalomsättningen? Den här frågan kan du ställa under någon av slutintervjuerna, företagen brukar ha stenkoll på siffrorna.

Hur följs företagsvärderingarna?
Vilka värdeord och värderingar finns det och hur bakar företaget in dem i de dagliga rutinerna? Om ”lojalitet” är ett värdeord så ska chefen kunna visa vad det står för och hur det syns på arbetsplatsen.

LÄS MER: Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Vilken kultur har företaget och hur jobbar man för att skapa eller bibehålla den?
Företagskultur är normer, värderingar och attityder som skapar beteenden hos medarbetarna på ett företag. Det kan vara positiva eller negativa beteenden som påverkar företagets utveckling framåt. Det påverkar också medarbetarnas trivsel, engagemang och hur länge de väljer att stanna.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

6 tips: Så anpassar du ditt cv när du vill byta bransch

6 tips: Så anpassar du ditt cv när du vill byta bransch

Enligt rekryteraren Ida Garamvölgyi så är det viktigaste att du kan motivera varför dina tidigare erfarenheter är relevanta för den nya tjänsten du söker.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb