Syskonen Rebecka Sandberg, Napoleon Lindroth, Mikaela Lindroth, Evelina Lycke har tagit över sin pappas företag Scandinavian safe.
Syskonen Rebecka Sandberg, Napoleon Lindroth, Mikaela Lindroth, Evelina Lycke har tagit över sin pappas företag Scandinavian safe.
Foto: Scandinavian safe

Här är syskonen som vill ta över säkerhetsbranschen

När deras pappa bestämde sig för att gå i pension så kom frågan ”Vill ni ta över företaget?”. De fyra syskonen såg då en chans att bli kollegor och samtidigt få möjligheten att utmana en växande bransch som de tycker är i stort behov av utveckling. För Metrojobb berättar de om hur det är att jobba ihop och delar med sig av sina bästa tips för hur du inbrottssäkrar ditt hem i sommar. 

Mikaela Lindroth, Evelina Lycke, Rebecka Sandberg och Napoleon Lindroth har nästan bara fått höra skräckhistorier om syskon som har startat bolag tillsammans som sedan har slutat i ”en familjekatastrof”. Utan att låta sig avskräckas så valde de att säga upp sig från sina jobb inom vitt skilda branscher för att mötas i säkerhetsbranschen.

Företaget Scandinavian safe tillverkar och säljer värdeförvaringsenheter som säkerhetsskåp, vapenskåp och dokumentskåp. Deras pappa Peter Hägglund grundade och drev företaget i 15 år, men våren 2019 tog syskonen över.  
– Att ta beslutet och säga upp sig och kasta sig in i en helt ny bransch tror jag egentligen inte skrämde någon av oss, men däremot funderade vi över hur det skulle bli att arbeta tillsammans, säger Evelina Lycke, affärsutvecklare på Scandinavian Safe.

LÄS MER: Algoritmforskaren Neda Zamani om framtidens jobb med ögonspårning

För att företaget inte ska sluta i ”en familjekatastrof” så har de redan reglerat det formella i avtal och pratat om hur de ska fatta beslut i stunder när de inte kan komma överens.

Deras största styrka menar syskonen är att de har helt olika erfarenheter från tidigare. Mikaela har jobbat med ekonomi och administration medan Evelina kommer från försäljning och affärsutveckling. Rebecka har haft kreativa roller inom design, layout och marknadsföring och Napoleon har jobbat med logistik och lager.
– En fenomenalt bra kombo när man ska driva bolag tillsammans, säger Mikaela Lindroth, administrativ chef på Scandinavian safe.


Säkerhetsbranschen växer just nu snabbt och i samarbeten med influencers så hoppas de kunna bryta ny, digital mark. Sommar och semester innebär att det är högsäsong för inbrott och därför också högsäsong för säkerhetsfrågor. Enligt Evelina Lycke så är det många som ovetandes underlättar jobbet för inbrottstjuvar under den här tiden på året.
– Med öppna konton på sociala medier så blir det ännu mer påtagligt. Många människor visar glatt upp att de är bortresta och att hemmet står utan uppsikt, säger hon.

Hur stoppar du bäst tjuvar från att göra inbrott i din bostad i sommar då? Enligt Evelina Lycke så gäller det att få bostaden att se ut precis som vanligt, exempelvis genom att någon annan tar hand om din post. Om du bor i hus så kan du be grannen att parkera bilen på din uppfart och slänga sopor i din soptunna.
– Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning och låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Bor du i hus eller har lägenhet på markplan ska du ha lås även på fönster och balkong- och altandörrar, säger hon.

LÄS MER: Nej, så kan du inte få sparken

Deras karriärbyte har inte bara inneburit nya jobb för alla fyra, det har också betytt att de har behövt sätta sig in i en helt ny bransch. De håller fortfarande på att lära sig allt om olika sorters säkerhetsskåp, vilka certifieringar som krävs, vilka produktegenskaper de förväntas ha koll på och vilka lagar som ska följas.
– Vi upplever faktiskt säkerhetsbranschen som lite förlegad, som att den stått still i många år. Branschen har inte kommit lika långt digitalt som andra branscher även om det börjar förändras nu, säger Napoleon Lindroth, lager- och servicechef på Scandinavian safe.

– Sedan tror vi att lite kvinnlig glans kommer att göra den gott, för kvinnor i branschen verkar det inte finnas i överflöd. Jag är övertygad om att vi kommer kunna förändra och modernisera mycket, säger Rebecka Sandberg, marknadschef på Scandinavian safe.

LÄS MER: Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Något som syskonen tror att de kan behöva påminna sig själva, och varandra, om i framtiden är att hålla isär privatliv och jobb. De jobbar aktivt med att separera privata känslor och jobbrelaterade åsikter.
– Vi vet att det kräver stort engagemang och sammanhållning. Vi har tydliga roller vilket medför att alla känner ansvar för sin del och inte är med och pillar i allt. Vi försöker ha en rak, öppen, ärlig och respektfull kommunikation och vi är överens om vilka förväntningar vi har på varandra och på oss själva, säger Mikaela Lindroth.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Fler artiklar inom Karriär