Enligt rekryteraren Johanna Wadsten på Studentwork så är en rekommendation från en tredje part väldigt värdefullt om du vill göra ett gott intryck.
Enligt rekryteraren Johanna Wadsten på Studentwork så är en rekommendation från en tredje part väldigt värdefullt om du vill göra ett gott intryck.
Foto: Studentwork/Unsplash

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Ett personligt brev som lyfter det relevanta eller en förmåga att ställa rätt frågor på telefon kan räcka för att väcka en rekryterares intresse. Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne.

Ett lättöverskådligt cv
Eftersom rekryterare går igenom mängder med cv:n varje dag så är det viktigt att det snabbt går att skapa sig en bild av dig som person genom att ögna igenom ditt cv. En ansökan på 7 sidor eller en massa svårtydda staplar och siffror går därför bort. Satsa på ett kort och lättläst cv där du lyfter fram relevanta saker som får rekryteraren att förstå varför just har du sökt jobbet. Om du söker en kreativ tjänst så kan du satsa på ett mer kreativt cv. Söker du en administrativ tjänst är det viktigare att cv:t är strukturerat.

LÄS MER: De 10 läskigaste frågorna att få på en arbetsintervju

Att det personliga brevet är rätt adresserat
Du kanske tänker att du sparar tid genom att skriva ett ”allmänt” personligt brev som funkar att skicka till flera företag, men det här är en taktik som rekryterare snabbt genomskådar. Rikta dig till en aktuell tjänst i ditt brev och döp dokumentet till något enkelt och proffsigt. Enligt Johanna Wadsten skriver allt för många kandidater fel företagsnamn i sina brev, vilket signalerar att du är både slarvig och lat.

Ett bra första intryck över telefon
När rekryteraren hunnit gå igenom alla ansökningar så ringer de oftast upp de personer som verkar intressanta och gör en ”första koll”. Här menar Johanna Wadsten att det första intrycket du gör via telefon är väldigt viktigt. Tänk på att låta positiv och engagerad och berätta gärna vad du tycker låter lockande med tjänsten. Ett dåligt första samtal kan göra att du inte går vidare.

LÄS MER: Rekryteraren listar: De 5 märkligaste svaren jag har fått på en intervju

Du ringer själv och tillför något
Vissa kandidater ringer, innan de ens blivit kallade till en intervju, bara för att komma i kontakt med rekryteraren. Det är jättebra att du visar framfötterna genom att presentera dig, men se till att du har ett högre syfte med sitt samtal. Att bara ringa upp för att säga ”Hej, jag har sökt den här tjänsten nu” ökar inte dina chanser och tar bara av rekryterarens tid. Se därför till att du har några relevanta frågor att ställa innan du lyfter luren.

En bra rekommendation
Något som väger tungt inom de flesta branscher är rekommendationer från andra. Att en rekryterare får höra av en kollega eller en konsult att du är grym på det du gör kan räcka för ha en anledning att kalla dig på intervju. Här kan du också ligga steget före genom att utnyttja det kontaktnät du har. Har du en god relation med någon på företaget där du vill jobba? Fråga om personen kan lägga ett gott ord för dig.  

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb