Denise Rudberg är just nu aktuell med
Denise Rudberg är just nu aktuell med "Det första chiffret" i den nya serien "Kontrahenterna".

Denise Rudberg: Så skriver du en bok i sommar

Går det att skriva en skönlitterär bok på en fyra veckor lång semester? Nja, enligt författaren Denise Rudberg så tar det längre tid än så. Däremot så kan du bygga en grund som kommer att få skrivandet att flyta på. För Metro delar succéförfattaren med sig av en fyraveckorsplan för hur du kommer igång.

Från att hon får idén till nästa bok tills det att hon håller den slutgiltiga versionen i handen så uppskattar Denise Rudberg att det tar ett och ett halvt år. I år släpper hon sin trettionde bok och nästa år firar hon 20 år som författare. Då släpper hon även den tionde boken i sin elegant crime-serie om den lite ovanliga åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff.

Denise Rudberg är just nu aktuell ”Det första chiffret” som är den första boken i hennes nya serie ”Kontrahenterna”. De tre kvinnliga huvudkaraktärerna är inspirerade av Denises mormor, fostermormor och farmor. För första gången så har hon lämnat skildringarna av nutidens Stockholm och istället rest tillbaka till huvudstaden på 40 talet mitt under andra världskriget.
– Stockholm är en lika viktig karaktär i mina böcker som huvudpersonerna. Det är viktigt att skriva om en miljö som du brinner för och som du kan, oavsett om det är sjukhuset du jobbar på, en tidningsredaktion eller förskolan där barnen går.

LÄS MER: Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Det som tar längst tid i skapandeprocessen av en helt ny bok menar hon är att bygga det som hon kallar ”bokens universum”.  
– Det är många som misslyckas med det här när de börjar skriva, de kastar sig in i historien för tidigt. Du måste ha byggt upp ditt universum innan. Du måste veta om huvudpersonen har en bror, en syster, en död mamma och en alkoholiserad pappa. Annars vet du inte dina karaktärers drivkrafter, säger hon.


Hon ritar upp sitt universum med post it-lappar där varje karaktär har en egen färg. Där bestämmer hon allt ifrån karaktärernas födelsedatum och ögonfärg till hur deras uppväxt var och vilken relation de har till varandra. Hon vill lära känna sina karaktärer så bra som möjligt för att kunna beskriva dem nyanserat.
– Du ska beskriva alla karaktärer så som de själva hade velat bli beskrivna, oavsett om de är onda eller goda. Om du beskriver en ond karaktär så är det lätt att bli svartvit och säga att personen är dum, elak, ful och har sju vårtor på hakan, säger hon och fortsätter:

– Jag har jättesvårt för det här och får kämpa för att inte schablonisera till exempel våldtäktsmän eller pedofiler, alla är människor oavsett.

LÄS MER: Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

När hon är inne i sina mest intensiva skrivarperioder, som just nu, så stänger hon in sig på sitt kontor för att behålla fokus. Att svara i telefon eller äta lunch ute bland folk liknar hon med att dricka fyra gin och tonics – hon tappar koncentrationen helt och kan inte skriva.

Om hon ska ge ett råd till alla nybörjarförfattare så är det att inte ta in någon annans åsikter i början.
– När jag började skriva så lät jag en pojkvän jag hade då läsa. Jag önskar att jag aldrig hade ställt honom den frågan, han bedömde min kapacitet utifrån hur han tyckte att jag var som flickvän, säger hon och fortsätter:

– Det finns bara en person som kan avgöra om din idé är en bra berättelse, och det är om du själv går igång på den. Du måste skriva för att underhålla dig själv.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Fler artiklar inom Karriär