– Man kan leverera bra, punkt, och inte ”leverera bra för sin ålder”, säger Andreas Frislund, CFO på Tikkurila Sverige.
– Man kan leverera bra, punkt, och inte ”leverera bra för sin ålder”, säger Andreas Frislund, CFO på Tikkurila Sverige.
Foto: Tikkurila

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det. Det menar Andreas Frislund som var 26 när han blev CFO, finansdirektör, på Tikkurila Sverige.

Unga döms allt för ofta ut på grund av sin ålder genom att omgivningen automatiskt tänker att de inte har rätt kompetens. Men ålder och erfarenhet är inte något som nödvändigtvis går hand i hand. Enligt Andreas Frislund, 26 år och finansdirektör på färgbolaget Tikkurila Sverige, så är det snarare viktigt att separera de två begreppen.
– När man ska tillsätta en topposition så anses erfarenhet vara väldigt viktigt, men det är egentligen inte alltid erfarenheten i sig som man är ute efter. Man söker en garanti på att personen har förmågan att lösa komplexa problem, fatta korrekta beslut och kan forma en strategi, säger han.

LÄS MER: Här är de psykologiska knepen som gör dig till en bättre chef

Enligt Andreas Frislund så är den spontana tanken hos många att en person med hög ålder och lång erfarenhet är bäst lämpad för uppgiften. Även om han menar att det i många fall stämmer så tycker han samtidigt att företag går miste om unga talanger för att de inte får en chans.
– Unga kan ha införskaffat sig den här nödvändiga kompetensen och förmågan på ett annat sätt, exempelvis genom utbildning eller färdigheter som analytisk förmåga och driv. Även om man inte har stött på ett visst problem tidigare så kan man ha kapaciteten att lösa det ändå, säger han och fortsätter:

– Vi lever i en värld som förändras mycket genom digitaliseringen och ny teknik och det är inte alltid säkert att den erfarenheten som man samlade på sig för 20 år sedan är relevant i dagens samhälle.


Han var 26 år när han blev ansvarig för bolagets ekonomiska välmående i rollen som finansdirektör, oftast kallat CFO. Han jobbade tidigare som redovisningschef på bolaget men när rollen som finansdirektör blev ledig så bad han högre chefer om att få förtroendet till att ta nästa steg.
– Du har ett personligt ansvar för alla förändringar du vill göra. Du kanske inte finns med på kartan och då behöver du sätta dig själv där och se till att du åtminstone är med i diskussionen. Det går inte att tänka att någon annan snart kommer att flytta upp dig.

LÄS MER: Denise Rudberg: Så skriver du en bok i sommar

Andreas Frislund är tydlig med att han inte vill förminska det som en lång arbetslivserfarenhet innebär. Yngre och äldre medarbetare som jobbar tillsammans där erfarenhet, kompetens och färdigheter blandas tror han är en framgångsrik kombination som behövs.

Men eftersom ingen kan vara allt, oavsett hur lång arbetslivserfarenhet du har, så är det viktigt att du har koll på dina svagheter och kompenserar dem med dina styrkor.
– Ålder och en lång erfarenhet är inte min största styrka. Däremot är jag väldigt analytisk, snabbtänkt och duktig med system.

LÄS MER: 7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Han har i flera situationer känt att han behövt bevisa sin kompetens för att motivera varför han har den positionen som han har. Samtidigt har han förståelse för att folk reagerar på hans ålder och drivs av att överbevisa förutfattade meningar som bildas baserat på en siffra.
– Om det inte finns någon åldersrabatt på ens prestation och leverans, utan man presterar och levererar som vem som helst, då borde det heller inte finnas en rabatt eller sanktion på ens utvecklingsmöjligheter, säger han och fortsätter:

– Man kan leverera bra, punkt, och inte ”leverera bra för sin ålder”. Prestation och leverans behöver gå hand i hand med ens position och ersättning.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Denise Rudberg: Så skriver du en bok i sommar

Denise Rudberg: Så skriver du en bok i sommar

Går det att skriva en skönlitterär bok på en fyra veckor lång semester? Nja, enligt författaren Denise Rudberg så tar det längre tid än så.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Ljusnande framtid för bilmekaniker

Ljusnande framtid för bilmekaniker

3 200 personer söks till motorbranschen. Hetast är nyutbildade bilmekaniker. Men även tidigare medarbetare kan återanställas. Är du utbildad bilmekaniker?

Fler artiklar inom Karriär