Det finns flera situationer där din arbetsgivare inte kan neka dig att ta tjänstledigt.
Det finns flera situationer där din arbetsgivare inte kan neka dig att ta tjänstledigt.
Foto: Unsplash

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Tjänstledighet innebär att du är ledig från ditt jobb utan att få någon lön. Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

FRÅGA:
Jag vill ta tjänstledigt från mitt jobb, som är en tillsvidareanställning, för att resa utomlands i ett år. Jag planerar att plugga på distans i sex månader för att få in extrapengar. Jag tror inte att min chef kommer att uppskatta att jag ska vara borta ett helt år. Har jag rätt att ta tjänstledigt hur länge jag vill?

Linus Löfgren svarar: 
Tjänstledighet innebär att du som anställd tar ledigt från ditt arbete utan att få någon lön under tiden. För att kunna få ledigheten beviljad så måste du ansöka om detta hos din arbetsgivare. Det finns en rad olika anledningar som kan ge dig rätt till ledighet.

LÄS MER: Det här är kollektivavtal och så kan det hjälpa dig

Enligt lag så är din arbetsgivare inte skyldig att bevilja dig tjänstledighet för att du ska resa utomlands. Men det betyder inte att det är kört, din arbetsgivare kan självklart bevilja ledigheten ändå om du har tur!

När det gäller studier så är situationen en annan. Du som anställd har i princip en obegränsad rätt att få tjänstledigt för att studera. Detta under förutsättningen att du har varit anställd hos din arbetsgivare under de senaste sex månaderna eller sammanlagt under minst tolv månader under de senaste två åren.

Linus Löfgren är jurist på Avtal24.


Är din arbetsgivare bunden av kollektivavtal så kan dock andra villkor för anställningstiden gälla. För att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats bör du fråga din arbetsgivare. För att få reda på kollektivavtalets innehåll kan du antingen be din arbetsgivare om en kopia på kollektivavtalet eller kontakta den fackförening som arbetsgivaren tecknat kollektivavtal med.

LÄS MER: Gravid på jobbet? Här är dina rättigheter!

Det spelar ingen roll om du arbetar heltid eller deltid, alla som är anställda omfattas av denna rätt. Lagen begränsar inte heller rätten till tjänstledighet till en viss typ av studier, exempelvis att det man studerar ska vara relevant för anställningen. Du kan alltså studera vad du än önskar, förutsatt att det inte är tal om renodlade självstudier. Att studierna utförs på distans gör inte heller någon skillnad i lagens mening utan du har samma rätt till tjänstledighet som om undervisningen hade utförts i fysiska lokaler.

Tiden för tjänstledigheten beviljas av arbetsgivaren för den tid som utbildningen i fråga sträcker sig. Det finns ingen preciserad bortre tidsgräns för hur lång utbildningen får vara, men ledigheten får inte sträcka sig längre än vad som anses behövligt för att du ska uppnå dina mål med studierna.

LÄS MER: Juristen: Allt du behöver veta om dina rättigheter som praktikant

När du väl är färdig med dina studier så är du garanterad samma eller en likvärdig ställning hos din arbetsgivare. Bra att ha i åtanke är att det kan ske omorganisationer och liknande på arbetsplatsen under din ledighet, vilket kan leda till att det inte är möjligt att ge dig exakt samma tjänst och arbetsvillkor som tiden före ledigheten.

Utöver studier kan du som anställd ha rätt till tjänstledighet av andra anledningar. Exempelvis så har du som förälder rätt till så kallad föräldraledighet för att kunna ta hand om och umgås med ditt barn. Andra situationer där du som anställd kan ha rätt till tjänstledighet är vid vård av en nära anhörig som är svårt sjuk eller om du vill prova på att bedriva ett eget företag.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Så vet du att du har en chef som inte borde vara chef

Så vet du att du har en chef som inte borde vara chef

Vi har alla mött cheferna som får oss att undra ”hur sjutton blev du chef?”. Tyvärr finns det många som har blivit ledare av helt fel anledningar.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet