Kör du i diket så fråga dig själv hur du kommer upp och vem du kan ta hjälp av, snarare än att peka ut vems fel det är, menar Magdalena Lundeén.
Kör du i diket så fråga dig själv hur du kommer upp och vem du kan ta hjälp av, snarare än att peka ut vems fel det är, menar Magdalena Lundeén.
Foto: Unsplash

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå. Metrojobbs coach Magdalena Lundeén svarar på en läsarfråga och reder ut begreppet.

FRÅGA: Jag har lätt för att klanka ner på mig själv och kopplar ihop mitt personliga värde med mina prestationer. Jag pluggar på universitetet, men ingen annan i min familj har satsat på utbildning och allt jag har åstadkommit i livet har jag gjort utan stöd hemifrån. Hur kan jag bli bättre på självledarskap och att coacha mig själv? Vart börjar jag?

Magdalena Lundeén svarar – 5 tips på hur du kan tänka

Ställ de viktiga frågorna
Fundera över hur du vill leva, vem vill du vara, vad just du vill uppnå, vad som är viktigt för dig och varför det är viktigt. Det är utvecklande att tänka över hur du beter dig och vem du vill vara, både inför dig själv och andra. Det här är frågor som du behöver ge dig själv tid och utrymme till att besvara. Sätt dig i lugn och ro och skapa goda förutsättningar för att hitta din unika väg framåt som ingen annan har gått förut.

LÄS MER: Metrojobbs coach: Så svarar du om du får frågan om lön på intervjun

Hitta rätt fokus
För att kunna fatta det där viktiga beslutet så är det avgörande var du har ditt fokus. Det är utifrån det perspektivet som du agerar och fattar beslut. I varje situation kan du fokusera på det som kommer få dig att må och känna dig bättre eller på det som kommer att få och känna dig sämre – och det du söker det finner du.

Magdalena Lundeén är utbildad professionell coach.


Avgör framtiden med rätt människor
När du utvecklas och kliver utanför din och andras trygghetszon så ska du vara noga med att titta på de som inte applåderar. Inte bara dina bekantas bekanta eller de du vet inte gillar dig, utan de som står dig nära. Många provoceras av att någon vågar kliva fram och gå sin egen väg. Det här sker ofta omedvetet genom att det väcker något hos dem.

Få ut något av dina misslyckanden
Hur många försök fick du när du skulle lära dig att gå? Lät dina föräldrar dig prova 10 gånger för att sedan sparka ut dig när du misslyckades? Eller fick du kämpa på tills du kunde ta dina första steg, samtidigt som du fick uppmuntrande ord och hejarop? Det finns inga misslyckanden, bara lärdomar. Kör du i diket så fråga dig själv hur du kommer upp och vem du kan ta hjälp av, snarare än att peka ut vems fel det är.

LÄS MER: Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Ihärdighet
Mental träning är som vilken annan träning som helst – det är kontinuitet och ihärdighet som ger resultat. Det är inte det du gör någon gång ibland som formar ditt liv, utan det du gör dagligen. Du kommer inte att se något resultat efter en gång på gymmet, men gör du träningen till en rutin så kommer förändringen. Och visst är det okej att halka av banan, ligga i soffan och äta kladdkaka i tre dagar, men långsiktigt så måste du vara uthållig. Det är den dagliga träningen av monontona, ibland ganska tråkiga, saker som leder dig dit du vill.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Här är de psykologiska knepen som gör dig till en bättre chef

Här är de psykologiska knepen som gör dig till en bättre chef

Många chefer behöver lära sig mer om ledarskapspsykologi. Det menar psykologen Björn Hedensjö.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling