Om du inte får jobbet du sökt så är det alltid okej att fråga rekryteraren varför du inte nådde hela vägen, menar Johanna Wadsten.
Om du inte får jobbet du sökt så är det alltid okej att fråga rekryteraren varför du inte nådde hela vägen, menar Johanna Wadsten.
Foto: Studentwork/Unsplash

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra i jobbet som rekryterare. För att hjälpa dig som arbetssökande så listar hon frågorna som hon ofta får från kandidater och berättar hur en rekryterare tänker när de svarar på dem.

”Hur lång tid kommer rekryteringen att ta?”
Som rekryterare förstår man att kandidaten vill veta en ungefärlig tidsram för processen och när ett erbjudande kan komma. Men mycket kan hända längst vägen. Rätt person måste hittas ­– och kandidaten måste vara intresserad av jobbet. Enligt Johanna Wadsten så kan du alltid ringa rekryteraren och be om återkoppling efter intervjun, men ha lite is i magen och låt det gå några veckor. Värt att veta är att en bra rekryterare har en strukturerad återkopplingsprocess och brukar alltid i slutet av intervjun förklara vad nästa steg blir.

LÄS MER: Rekryteraren tipsar: 10 steg för att lyckas byta bransch

”Hur många andra kandidater träffar ni i den här processen?”
Kandidater vill ofta veta vilka de konkurrerar med och hur stora deras chanser att få jobbet är. Enligt Johanna Wadsten så sker rekryteringar ofta löpande, vilket innebär att rekryteraren inte väntar på att ansökningstiden ska gå ut utan går igenom ansökningarna allt eftersom. Hur många som befinner sig i processen just nu behöver därför inte säga något om hur det ser ut om ett par dagar. I den privata sektorn så kan en kandidat få jobbet innan ansökningstiden i annonsen har gått ut, därför är det bra att du ansöker så fort som möjligt.

”Varför fick jag inte jobbet?”
Att du vill veta anledningen till varför du föll på målsnöret är inte alls konstigt. Det kluriga är att det kan finnas många svar på den här frågan och ibland är det inget personligt mot just dig. Kanske fanns det en kandidat med en starkare profil och bakgrund än du? Eller så var du jämnstark med en annan kandidat som i slutändan bedömdes passa bättre in i teamet. Oavsett vad så är det alltid okej att be rekryteraren om en motivering. Här har du ju möjligheten att få feedback och en chans att slipa på det du kan till nästa gång.

LÄS MER: Rekryteraren listar: De 5 märkligaste svaren jag har fått på en intervju

”Vad kan ni erbjuda mig?”
Arbetsmarknaden förändras och i dag handlar det inte bara om att kandidaten måste sälja in sig själv – rekryterare och arbetsgivare behöver många gånger även sälja in jobbet. Att du vågar fråga vad du kan få ut av att tacka ja till ett jobb menar Johanna Wadsten signalerar att du förstår ditt eget värde. Om du är bra på det du gör är det inte alls konstigt att du väger olika jobb mot varandra. Här kan du få svar på om företaget erbjuder exempelvis friskvård och internutbildningar – eller om de är beredda att erbjuda dig något annat som du verkligen vill ha för att få dig att tacka ja.

”Vad har företaget för dresscode?”
Det är helt normalt att fundera över mer praktiska frågor som klädsel och rutiner på arbetsplatsen. Får de anställda flexa? Jobba hemma? Och måste man ha kavaj på sig? Även om rekryteraren själv inte jobbar på det aktuella företaget så kan de ofta svara på mer detaljerade saker också. Du behöver inte dra dig för att ta upp de här frågorna eftersom de bara signalerar att du är intresserad av jobbet.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet