Kvinnor  tjänar på  att förhandla om lönen

Anna Wallin jobbar som kommunikatör på Stockholms stad och har löneför- handlat flera gånger med goda resultat. Hon tror att kvinnor är mer vana att söka information och därför lyckas allt bättre i förhandlingssammanhang. – Givetvis är det inte alltid så, men generellt kan man väl säga att kvinnor läser instruktionsböcker och tar reda på hur saker fungerar medan män testar sig fram, samma sak gäller säkert när vi förhandlar lön.

Foto: Andreas H Nilsson

Kvinnor tjänar på att förhandla om lönen

Över 8 000 kronor om året. Så mycket kan en kvinna tjäna på att gå in till chefen, sätta sig ner och löneförhandla – öga mot öga, enligt en ny undersökning.

En kvinnlig akademiker som förhandlar sin lön individuellt tjänade under 2010 över 8 000 kronor – eller 1,9 procent – mer än sina kvinnliga kolleger som inte gjorde det. Även männen tjänade på att själva sköta snacket – men inte alls lika mycket. De män som träffade chefen för ett lönesamtal tjänade bara 0,6 procent mer än de som företräddes av facket.

Uppgifterna bygger på en enkätundersökning där Saco lät 160 000 medlemmar svara på frågor om sin löneutveckling.

– Jag tror att kvinnorna är mycket medvetna om att det finns en strukturell löneskillnad mellan kvinnor och män, och är bra på att lyfta fram det här under lönesamtalet, säger Håkan Regnér, som är ekonom på Saco.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön