Sökes: Den som vill gå vidare

Joakim Bank driver Campusbokhandeln på fem orter i landet och tog nyligen även över en Apple Premium-butik i Karlstad. Som 80-talist har Joakim Bank omfamnat det faktum att många 80-talister lever för att uppfylla egna drömmar och har en stark ”Vad får jag ut av det här?”-relation till sina arbetsgivare.
Hans medarbetare är inga undantag.
– När jag har veckomöten med mina butikschefer handlar den första halvan om försäljning och om butiksarbetet. Den andra halvan handlar om frågan: Vad skulle du kunna göra den här veckan för att ta dig närmare dina mål i livet?

Alltså: att uppfylla medarbetarnas drömmar är en del av affärsstrategin.
– I vissas ögon kan det kanske tyckas lite dumt att rekrytera personal för att sedan uppmuntra dem att söka sig vidare. Men det är den enda möjligheten att attrahera de allra bästa.
Vid rekryteringar väger formella meriter lätt i förhållande till vad Joakim Bank kallar ”en bra kille” eller ”en bra tjej”.
– Den sociala kompetensen kommer alltid i första rummet, därefter kompetensen att lära sig nya saker, på egen hand ta till sig information och förmågan att fatta egna beslut. En annan viktig aspekt jag tittar på under en rekrytering är om personen har några mål i livet, när de ska ha nått dem och hur de ser på det här jobbet som en del i att nå dit.
– Jag letar efter sådana som kan sätta sina mål, gärna med en deadline och vågar säga att de vill ta nästa steg efter det här jobbet. Självklart ska de anse att de har högre potential än just det jobbet de söker hos oss.

TESTA DIG SJÄLV

Skulle du kunna få jobb hos Joakim Bank?

Du stöter på ett problem  i jobbet. Vad gör du?

  • A) fattar eget beslut och löser situationen efter bästa förmåga även om det blir fel.
  • B) frågar så att det blir rätt eller väntar för att sedan ta reda på det i efterhand.


Rätt svar (det svar Joakim föredrar från sina jobbkandidater): ”Jag eftersöker dem som svarar att de skulle fatta ett eget beslut även med risken att det blir fel. När väl en person är anställd så litar jag på att de som jobbar för oss är så pass säkra i sig själva att de vågar fatta ett beslut i enlighet med vad de tror är bäst för företaget på lång sikt. Blir det fel så blir jag inte arg utan ser det i stället som ett utmärkt tillfälle för mig, medarbetaren och kanske också övrig personal att lära oss av misstaget och lösa det på allra bästa sätt nästa gång situationen uppstår.”

Det menar Emma Pihl, aktuell med boken ”Att leda nästa generation”.
– För att attrahera och behålla duktiga medarbetare krävs att företagen agerar annorlunda. 80-talisterna ger oss tydliga direktiv till hur det kan gå till, säger Emma Pihl, själv en stolt 80-talist.
Hon ger flera exempel.
– 80-talistrekrytere har exempelvis en annan inställning till kompetens. Synsättet är ofta att kompetens kan skaffas efterhand, snarare än att den måste finnas från början.
– En 80-talistrekryterare vet också att ­jobb­kandidater ur samma gene­ration inte känner sig alls så lockade att leverera något de redan kan, utan vill lära sig nytt och utvecklas på sin arbetsplats.
80-talistrekryteraren ser det också som naturligt att företaget måste ”sälja in sig” till jobbkandidaterna, lika väl som tvärtom.
 kristian borglund

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb