Linda Holmgren fick jobb som artistmanager med hjälp av onlinespel.

Foto: Lotta Bergseth

Spela dig uppför karriärstegen

Går det att spela sig framgångsrik i karriären? Jodå Linda Holmgren är en av dem som har provat den nya heta trenden i arbetslivet.

Spel som ”World of warcraft”, ”Counter-Strike” och ”Farmville” har engagerat hundratusentals svenskar under de senaste åren.

En vanlig 21-åring har i dag 10 000 timmars spelande bakom sig, enligt forskarna på Carnegie Mellon University. Just nu undersöker företag som Pepsi och Ford hur principer från spelvärlden kan skapa mer engagemang bland  kunder och medarbetare.

En av dessa företags rådgivare är Aaron Dignan, författare till boken ”Game frame: Using games as a strategy for success”:
– Spelande skapar flow och engagemang och stimulerar lärande, säger han.

I Sverige spinner Lifeville.se på trenden. Via sajten kan man spela sig till mer framgång i karriären. ”Spelplanen” är dels online, dels ute i verkligheten, där olika uppdrag ska utföras.  Linda Holmgren fick hjälp att få jobb som artistmanager på det här sättet:
– I spelet ingick att ringa upp personer som kunde leda fram till jobb, förbereda argument för sina starka sidor att använda vid intervjuer, och tänka ut bra ställen att nätverka på – och att faktiskt göra det.
– Jag hade aldrig spelat något onlinespel tidigare, så till min förvåning triggades jag av att få poäng. Jag ville verkligen vinna hela spelet.

SÅ GÖR DU JOBBET TILL ETT SPEL

Börja samla poäng
    En av lockelserna med spelande är möjligheten att överträffa sig själv och andras poäng. Om du till exempel vantrivs på jobbet i en butik ger du dig själv poäng för varje leende du får under en dag. Hur många poäng får du i dag? Nästa vecka?

Tillför kul detaljer
    En annan sak som gör spel stimulerande är alla detaljer som förhöjer totalupplevelsen. Så varje gång någon handlar Kalles Kaviar kan du snurra ett varv på stolen, eller hjälpa kunden att packa varorna om det inte är kö – och få extra poäng för det.

Utmana dig själv
    Se om du kan bli en mer avancerad spelare. Kan du upptäcka mönster i hur människor handlar? Eller bli mer social, och säg: ”Så kul att du gillar just detta knäckebröd. Det är min favorit.”
Källa: Carina Kindkvist,
karriärspelsajten Lifeville.se

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär