Lana och Priscilla i södra Stockholm är kritiska till hjälpen som Arbetsförmedlingen
erbjudit. – Man kräver så mycket av den arbetslösa, men inget av arbetsgivaren. Hur ska
man kunna få erfarenhet om man aldrig får en chans, säger Priscilla.

Mer än var tredje ung invandrare utan jobb

Trots rekordmånga lediga jobb växer arbetslösheten bland invandrarungdomar explosionsartat.
Mer än var tredje har inget jobb.
– Det är tufft. Arbetsgivarna säger att de ska höra av sig, men gör det inte, säger arbetssökande Robin Ivars i södra Stockholm.

Han är en av 19 500 invandrare mellan 19 och 24 som saknar jobb. Gruppen har på kort tid växt kraftigt.
– Det är en utsatt grupp med bräcklig utbildningsbakgrund som vi ser har väldigt svårt att dra nytta av konjunkturuppgången, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Mer än var femte invandrad ungdom saknar gymnasiekompetens och dubbelt så många fastnar i långvarig arbetslöshet jämfört med de svenska, 4 mot 2 procent.
– Det är allvarligt. Risken är att de kommer att slås ut från arbetsmarknaden, säger Strannefors.

En ganska stor andel av de arbetslösa invandrar­ungdomarna är heltidsstuderande eller deltar i olika jobbprogram.

Ökningen kan delvis förklaras med att fler kommit till landet, enligt Arbetsförmedlingen. Samtidigt är utbildningsnivån bland dem som invandrar klart sämre än för 20 år sedan. Många upplever sig också diskriminerade.
– Sverige har bra ambitioner när det gäller inte-grationen. Men det blir inte praktik av det. Arbetsgivare måste få vana av att ha folk med annan bakgrund på sin arbetsplats, säger Susanne Urban som forskar om invandrarungdomar och arbetsmarknaden vid Linköpings universitet.

VÄXER SNABBT

  •    Var tredje person mellan 19 och 24 år som är född utomlands saknar jobb. För tre år sedan var det var ungefär var femte.
  •     Bland svenskfödda stiger andelen arbetslösa inte lika snabbt: 2008 var 15 procent arbetslösa mot 21 procent i fjol.
  •     Sedan april i fjol har antalet svenskfödda arbetslösa ungdomar minskat med nästan 10 procent. Bland utrikesfödda har den ökat med mer än 3 procent.
  •     Dubbelt så stor andel av de utrikesfödda mellan 15 och 24 år är långtidsarbetslösa.
  •     Mer än var femte av de utrikesfödda mellan 19 och 24 år har inte fullföljt gymnasiet. Motsvarande siffra för svenskfödda är 13 procent. Källa: SCB och Arbetsförmedlingen

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Fler artiklar inom Nyheter