Isabella Löwengrip – en av våra mest framgångsrika proffsbloggare.

Äventyrare Ola Skinnarmo under en expedition på Antarktis 2003.

Pilotyrket står högt i kurs.

Festfixarens vardag?

Författaren Camilla Läckberg.

Mannekängyrket kan vara tröttsamt ibland.

Här finns de glamorösa jobben

Tänk dig att du är på en fest med många nya människor. Vad skulle du helst vilja svara på den obligatoriska frågan: Vad jobbar du med?

Kanske svaret "författare" skulle imponera? "Skådespelare"? "Fotomodell" eller "pilot"?

Vissa jobb har en viss glamorös aura omkring sig. Lönen kan vara dålig eller obefintlig, det kan vara slitsamt, ensamt och tungt. Men auran består.

Metro ger dig en närmare titt på några av glamouryrkena. Är du fortfarande intresserad? Då finns det jobb att söka på Metrojobb.se.

Modell, Mannekäng
Myt: Ett yrke som får folk att se upp till dig (i dubbel bemärkelse). Modeller blir bjudna på drinkar,  får träffa spännande människor och tjänar massor av pengar.
Verklighet: Tyvärr kan modeller hamna rätt långt ner på statusstegen. Ofta jobbar de utan ersättning. Arbetsdagarna kan vara långa och påfrestande med många klädbyten och omsminkningar. Gott om tålamod, energi och vilja krävs i jobbet. Branschen är av uppenbara skäl väldigt utseendefixerad, vilket kan vara mentalt påfrestande.
Krav: Kvinnor måste vara 175 centimeter för att bli mannekänger, män 183-190 centimeter. Den vanliga debutåldern är mellan 16-20. Om man är under 18 krävs målsmans underskrift.
Arbetsförmedlingens prognos: Det råder tuff konkurrens om jobben. I dag finns 4 000 - 5 000 mannekänger i Sverige, men bara ett fåtal har yrket som heltidssyssla.
Utbildning: Här lär du dig att bli modell
 
Författare
Myt: Myten om den geniale författaren, med lite Strindbergskt rufs (om det är en man) och som tycker att pengar är helt oviktigt finns kvar. Dock börjar en konkurrerande myt ta form. Den Läckbergska myten – om den kvinnliga deckarförfattaren som blir översatt till hundra språk och snuskigt rik på kuppen.
Verklighet: Förr kunde författaren sitta ensam på sin kammare och skriva, utan att bry sig så mycket om världen utanför. I dag är yrket mer kommersiellt inriktat. Författare förväntas kunna sitta med i tv-soffor, hålla föredrag, delta i debatter och signera böcker – åtminstone om man vill leva på skrivande. Yrket är osäkert. Att få publicera en bok är ingen garant för att få publicera nästa. Ersättningen betalas ut som royalties och är beroende av hur mycket boken säljer.
Utbildning: Nyckeln till att bli författare

Festfixare

Myt: Festfixaren är en social superbegåvning som känner alla som är värda att känna. Förebilden är Micael Bindefeld.
Verklighet: Festfixaren kallas mer formellt för eventmakare. På högskolan i Borås finns en tvåårig utbildning som lär studenterna att genomföra olika typer av arrangemang. Det kan handla om biopremiärer eller att marknadsföra en viss produkt.  I jobbet ingår ibland att mingla med kändisar, men bakom kulisserna ställs också mindre glamorösa krav, som kunskaper i ekonomi och rediovisning. Man måste vara beredd att jobba dygnet runt den före, under och efter ett event.
Sök jobb här

Pilot
Myt: Piloten är ett slags övermänniska som har stenhård kontroll över sina nerver. Hans liv är spännande eftersom han får se så många platser.
Verklighet: Att flyga kommersiella plan innebär oregelbundna arbetstider, och ställer höga krav på en god fysik. En pilot måste också vara psykiskt stabil.
Piloter kan se fram emot en  medelgod arbetsmarknad de närmaste åren.
Utbildning: Här utbildas du till pilot
Sök jobb här

Proffsbloggare
Myt: Unga, drivna affärskvinnor, som ständigt glider runt på Stureplan med fler shoppingkassar än de kan bära. Deras mejlboxar bombarderas av exklusiva inbjudningar till diverse kändismingel. En assistent hjälper dem med allt det tråkiga.
Verklighet: För det första är det en liten promille som kan leva på sin verksamhet. Den som vill leva på sin verksamhet ska helst ha egen business bakom sitt skrivande. För att lyckas med detta krävs en enorm arbetsinsats, precis som för vilken egenföretagare som helst.

Äventyrare
Myt: Livet är ett enda stort äventyr. Man blir en kändis, vars expeditioner andäktigt följs av alla medier.
Verklighet: Arbetet handlar mycket om förberedelser inför expeditionerna. Att ragga sponsorer är en stor del av vardagen. Väl ute krävs en enorm psykisk styrka och det kan vara extremt ensamt.
Äventyrare brukar vara efterfrågade som föreläsare, så det är bra att ha en förmåga att trollbinda en publik.
Utbildning: Så blir du äventyrare
 

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma