Mikael Karlsson jobbar som maskinoperatör på Sandvik i Västberga, anställd genom bemanningföretaget Uniflex. Bemanningsföretagen har ökat sin omsättning i industrin med 100 procent på ett år.
Foto: Foto: Lotta Bergseth

Här är yrkena där bemanning tar över

Uppd. 2010-11-02 16:10
 
 

Allt fler får jobb – på bemanningsföretag. I den senaste kvartalsrapporten tjänar bemanningsbranschen mer än någonsin.
– Det är den största ökningen sedan mätningarna började, säger Lena Martinell Åkerblom på Bemanningsföretagen.


Under tredje kvartalet i år ökade omsättningen för bemanningsbranschen med 39 procent jämfört med samma period i fjol.

– Det är dels en konjunkturuppgång, men det finns också inslag av att vissa företag inte vill lägga ner den tid och de pengar det kostar att anställa själva, säger Lena Martinell Åkerblom på branschorganisationen Bemanningsföretagen.

Inom industrin har omsättningen för bemanningsföretagen dubblats jämfört med i fjol. Krisen kostade 50 000 industrijobb och när de nu är på väg att återuppstå kommer många genom bemanningsföretag.

– Det klart bästa vore att alla vore fast anställda, men nu är inte världen så. Då är bemanningsföretag bättre än ännu fler tidsbegränsade anställningar, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

I och med avtal som ger hyrpersonal villkor som mer liknar vanliga anställda har bemanningsföretagen blivit mer rumsrena, menar han.

– Vi har också sett att de haft en förmåga att ta in de som har det svårt att komma in på arbetsmarknaden, i klarspråk betyder det invandrare,


Eftersom det kostar 35-40 procent mer att anställa personal genom bemanningsföretag tror han inte att företag hyr in personal i onödan. När läget är någorlunda säkert är det helt enkelt billigare att tillsvidareanställa.

De flesta anställda på ett bemanningsföretag jobbar inte inom industrin, utan som tjänstemän. Under augusti-oktober hyrdes tjänstemän för två miljarder mer än förra året. Inte heller tjänstemannafacket ser något större problem med det.

– Att bemanningsföretagen växer är inte något dåligt i sig. Det kan innebära att personer som annars fått gå som springvikarier fått en tryggare försörjning, säger Samuel Engblom, jurist på TCO.

Förra året jobbade 103 000 personer eller drygt två procent av arbetskraften någon gång genom ett bemanningsföretag. Lena Martinell Åkerblom tror inte att det är omöjligt att vi i vissa branscher kan få se siffror som motsvarar höga europeiska nivåer på 15 procent i framtiden.

Branscherna där bemanning ökar mest
Industri/tillverkning: + 106 procent

Lager/Logistik: + 53 procent

Teknik: + 32 procent

Försäljning: + 28 procent

Marknadsföring/information: 24 procent

Kontor/ Administration: 21 procent

Tele/Callcenter: 21 procent

IT: + 21 procent

Bygg: +20 procent

Ekonomi/finans: + 16 procent

Hälso/sjukvård:+  4 procent

Minskar:

Hotell, restaurang: - 73 procent

Pedagogik: - 22 procent

Källa: Bemanningsföretagen
 
Tomas Lundin

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma