En jobbsökare vid en träff med företag på en bar i New York.
Foto: Foto: Getty

Söka jobb på nytt sätt – så gör du

Publ. 2010-10-04 15:36
 
 
 
Foto: Gustav Gräll
 

Även om du inte får jobb på din kreativa jobbsökar-idé är det en merit i sig att kunna säga att du gjorde det här och det där projektet när du var arbetslös.

Metros karriärexpert Kristian Borglund
 

Det är inte bara biff med bearnaise som annonseras ut via plakat på magen. Nu tar jobbsökare till mer och mer fiffiga metoder för att hitta jobben. Och företagen älskar de påhittiga jobbsökarna.

Rebecca Jergmo och Alexandra Dahlberg har båda fått jobb tack vare nytänkande.

Alexandra och kompisen Linnea tröttnade på att få nobben. Till slut ställde de sig på Centralstationen i Göteborg med en skylt med texten "Ge oss jobb".  Inom en timme hade de fått ett tjugotal kontakter, som nu resulterat i ett kaféjobb för Alexandra. Linnea kanske följer efter.

Metrojobbs karriärexpert Kristian Borglund beskriver den här typen av kampanjer som en trend som kommer att öka lavinartat.

– Det kanske inte blir just skyltar, men det kommer att bli vanligare med små projekt där arbetssökande marknadsför sig själva. Allt fler efterfrågar entreprenörsanda och då är det viktigt att visa att du är driven.

För att hitta nytänkande arbetssökare har också företagen börjat vända sig till nya kanaler. Metrojobb.se har tidigare skrivit om sajten doldajobb.se, där du kan skvallra om jobb du hört talas om men som kanske inte är utannonserade.

Sajten är främst till för tips mellan individer, men en ny trend är att företagen börjat skvallra om sina egna jobb för att nå ut till personer som söker jobb på nya sätt.

– Vill vi ha medarbetare som tänker annorlunda och utanför ramarna måste också vi som företagare göra det när det gäller rekrytering, säger Peter Lindeberg, vd för Högberg & Lindeberg, ett av företagen som "skvallrat" om en ledig tjänst i Malmö.

Det jobbet gick till Rebecca Jergmo, som nästan precis börjat på ett annat jobb när hon såg tjänsten på Dolda jobb.

– Det viktiga är att inte snöa in, säger hon till metrojobb.se.

Kristians tips: Hitta din kreativa jobbsökaridé

• Ta hjälp. Om du känner att du saknar inspiration och kreativitet när du ska hitta din jobbsökaridé kan det vara bra att dra ihop en eller flera kreativa vänner.

• Lekfullhet. Ha självdistans till ditt jobbsökarprojekt och tänk inte att det är på liv och död. Då är det lättare att testa dig fram.

• Kvantitet. Var beredd att testa tio olika saker i stället för att lägga ett halvårs planering på en sak. Du kanske inte lyckas med en gång.

 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb