Catharina Herré blev delägare i företaget där hon arbetat under många år. 
Foto: Foto: Urban Brådhe

Dra nytta av "köttberget" – din chans till drömjobbet

Uppd. 2008-01-17 23:41
 
 
Vad är köttberget?

Dåvarande finansminister Pär Nuder kallade 2004 det stora antal 40-talister som inom några år kommer att gå i pension för just "köttberg" under ett frukostmöte. Uttalandet skapade häftiga reaktioner.


 
Mer på metro.se
 
 
Foto: Urban Brådhe
 

Det är roligt att ta över ett gammalt företag och samtidigt få utlopp för min egen kreativitet och stil.

 

Nu går 40-talisterna i pension och för dig som blir kvar i arbetslivet öppnas många nya dörrar.

Grattis! För dig som stannar kvar i arbetslivet när 40-talisterna går i pension blir flera attraktiva positioner lediga. Chefsstolar står tomma och välskötta företag är till salu. Generationsskiftet är också ett bra tillfälle att göra sin röst hörd när framtidens företagskulturer skapas.

Behovet av nya chefer är stort i både offentlig och privat sektor. Om tre år är chefsbehovet som störst, men redan nu märks effekter av 40-talisternas pensionsavgångar. Drygt 40 procent av Sveriges mellan 400 000 och 500 000 chefer kommer att gå i pension de närmaste tio åren, så behovet är stort.
– Allt fler arbetsgivare inser fördelarna med att rekrytera en chef som inte motsvarar den gängse chefsbilden. Olika livserfarenheter ger olika perspektiv och berikar en organisation.

Samtidigt kommer chefsrollen att förändras. Den blir mer coachande och chefen ska kunna bidra till sina medarbetares personliga utveckling, säger Anna Eldestrand, ansvarig för projektet ”Framtidens ledare” på framtidsforskningsföretaget Kairos Future.

Den som funderat på att starta eget har all anledning att förverkliga drömmarna nu. Enligt företagarorganisationen Företagarna går drygt 180 000 svenska företagare i pension under generationsskiftet. Många av deras företag kommer att vara till salu för den som vill ta över en upparbetad verksamhet med kortare startsträcka.

Framtidens organisationer blir mindre auktoritära och du kommer att få ett större ansvar. Ett individualistiskt synsätt på karriären kommer att slå igenom på allvar.
– Vi söker kunskap på egen hand och får inte alltid våra arbetsuppgifter serverade. I många yrkeskategorier kommer vi förmodligen att få ökade möjligheter att själva skapa våra egna arbetsuppgifter, säger Johanna Laurent, omvärldsanalytiker på Futuresense.

Catharina Herré, som driver sadelmakeriet och butiken Palmgrens Läder i Stockholm, har redan dragit nytta av generationsskiftet.

Efter att ha varit anställd i många år blev Catharina Herré för tre år sedan delägare i firman.
– Verksamheten har funnits sedan 1896 och det är naturligt att det sker generationsskiften. När jag tog över satte jag min egen prägel på företaget samtidigt som jag förvaltade det gamla arvet, säger hon och fortsätter:
– Det är roligt att ta över ett gammalt företag och samtidigt få utlopp för min egen kreativitet och stil. Jag tror att de yngre generationerna kan lära sig mycket genom att ta del av 40-talisternas erfarenhet innan dessa går i pension.

Så tar du för dig när 40-talisterna slutar

Kolla upp vilka intressanta positioner som blir lediga på just din arbetsplats. Om du är förutseende och tidigt signalerar ditt intresse för att bli chef eller arbeta på en annan avdelning ökar sannolikheten för att drömjobbet ska bli ditt. Om det uppstår en ”kompetenslucka” på din arbetsplats kanske arbetsgivaren är benägen att satsa på kompetensutveckling för dig om du visar framfötterna.

Fundera på vilken arbetsplatskultur du trivs med och var med och sätt prägel på de
värderingar som ska styra din arbetsplats i framtiden. Ta
vara på det faktum att många arbetsgivare ser generationsskiftet som något av en nystart.

Se över
dina egna villkor. Generationsskiftet ger de allra flesta ett bra förhandlingsläge eftersom många anställda försvinner på ett bräde. Vässa dina argument och förhandla fram bra villkor för kompetensutveckling, lön, förmåner och pension.

Rotationen på
arbetsmarknaden kommer förmodligen att vara relativt stor när många branscher behöver rekrytera mycket folk. Läget är alltså riktigt gynnsamt för den som vill byta bransch eller funderar på att sadla om och byta karriär.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb