Foto: Alamy

Hjälp! Folk tar mig för en praktikant

Hur ska jag hantera att jag ser så ung åt? Och hur bedöms mina insatser på caset som jag ska göra under jobbintervjun? Idag svarar Metrojobbs karriärexpert Nina Jansdotter på era frågor. 

Fråga: Jag är 34 men ser ut som 20 och blir ofta tagen för en praktikant. Det känns väldigt jobbigt, jag upplever att jag inte blir tagen på allvar trots att jag har en av de mest erfarna på mitt område. Kan det här hämma min karriär? Jag har försökt med allt - kavaj och glasögon hjälper inte. Är det dåligt att se väldigt ung ut och hur bör jag hantera det?

Svar: De flesta i din ålder brukar tycka om när någon tror att de är yngre. Men skämt åsido så förstår jag att det kan vara ett problem i vissa karriärsammanhang att se ung och ”grön” ut. Det finns många trista fördomar på arbetsmarknaden och är man inte för ung så är man för gammal, och får inte jobb av den anledningen. Egentligen ligger problemet hos de som dömer och kopplar ihop ålder med kompetens, och om du vågar tycker jag att du kan konfrontera de som dissar dig för att du ser ung ut och fråga hur de tänker.

Men viktigast är att du själv vet att du är kompetent oavsett hur ung eller gammal andra gissar att du är. Jag märker att du tagit åt dig lite och blivit osäker, så fokusera på allt du är och kan tillföra på jobbet nu.

Se också till att snabbt visa vad du går för när du kommer in i nya jobbsammanhang och att du tar plats, tar för dig och levererar resultat. Du kan visserligen klä dig i vuxnare kläder om du känner dig bekväm med det, men äkta pondus kommer inifrån så jobba mer på din självkänsla. Ett alternativ kan också vara att söka dig till sammanhang där ålder spelar mindre roll.

Fråga: Nästa vecka ska jag gå på en jobbintervju som kommer att ha vissa inslag av case som ska göras på plats. Detta är helt nytt för mig och verkar både läskigt och lite spännande. Nu undrar jag på vilka grunder ens insats under caset bedöms?

Svar: Vad roligt att du får vara med om en ny situation och förhoppningsvis lära dig något nytt också. De flesta företag som genomför case med sina adepter bedömer både slutresultatet och hur personen agerar under de olika momenten. Det kan handla om hur snabbt du kommer igång och jobbar, och vilka metoder du använder för att komma fram till lösningen.

Om det är en uppgift som ska lösas i team vill företaget förmodligen även se hur du samarbetar med andra. Sen brukar även presentationen av lösningen bedömas, alltså dina kunskaper inom presentationsteknik, och ibland huruvida du lyckas ”sälja in” din idé till de som lyssnar. Men förfarandet kan skilja sig åt beroende på vilken typ av case det är, vilket företag som genomför det, och så vidare.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär