Foto: Alamy

Så sköter du referenserna snyggt

Hur viktigt är det egentligen med referenser? Och hur håller jag kontakten med personer som skulle kunna bli det i framtiden? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Fråga: Jag har förstått att det här med att ha bra referenser när man söker jobb är guld värt. Jag söker i och för sig inte nytt jobb så aktivt just nu men jag tror att jag kommer att börja titta mig om efter nya utmaningar i vår och vill lära mig mer om hur man söker jobb på bästa sätt. Till exempel undrar jag hur ofta jag bör ha kontakt med mina referenser? Jag undrar också hur stor vikt som läggs på referenser och om det är ”kört” om man inte har några?
"Amir"

Svar: Ja, du har rätt i att det vid nästan alla anställningsförfaranden frågas efter referenser. Det är lite olika hur stor vikt som läggs på referenser i olika sammanhang och vid olika typer av tjänster. Förhoppningsvis så finns det fler komponenter som man tar hänsyn till som till exempel, betyg, vilket intryck man gör på intervjun, och allt oftare används tester av olika slag.

Ibland använder man även olika typer av case och eller att kandidaterna får uppvisa olika typer av arbetsprover, så att det blir tydligare vad de kan, och inte kan, i praktiken. Här väljs kandidaten utifrån ett helhetsperspektiv, och olika företag lägger olika stor vikt vid de olika momenten så det finns ingen ”regel” att peka på.

Det är bra om du på något vis håller kontakten med dina referenser då och då. Att följa dem på sociala medier kan vara bra för då kan du göra inlägg ibland. Du kan dela och gilla vad de gör och på så vis påminna dem om dig och det du gör. Då får du också koll på om de byter jobb och får nya kontaktuppgifter och kan då uppdatera din ”referensbank.”

Givetvis så bör man också fråga om lov innan man uppger någon som referens. Inte vid varje tillfälle men innan man uppger någons namn. När det är skarpt läge och de vet att någon eventuellt ringer dem som referens så berätta gärna detta för referenserna så att de är mer beredda om någon ringer. Innan du använder en referens kan det också vara bra be om feedback kring hur de uppfattar dig.

I de fallen då man inte har haft så många jobb ännu kan man istället använda en lärare, mentor, handledare på ett ideellt jobb eller förening, eller liknande. Ibland kan man till och med uppge en vän eller kursare som personlig referens. Helst ska referenserna dock om möjligt inte vara mer än fem år gamla så att de verkligen känner dig för den du är nu.

Kom också ihåg att tacka dina referenser för att de ställer upp för dig.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb