Sommarmånaderna är lugna på många företag – vilket innebär att du kanske lättare kan få kontakt med någon som annars inte skulle haft tid.
Sommarmånaderna är lugna på många företag – vilket innebär att du kanske lättare kan få kontakt med någon som annars inte skulle haft tid.
Foto: IBL/Shutterstock

6 anledningar till varför du ska söka drömjobbet mitt i sommaren

Vill du inte återvända till ditt nuvarande jobb i höst? Då är det dags att göra en förändring på en gång! Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter tipsar om hur söker jobb mitt i sommaren. 

Många tänker att det inte är lönt att söka jobb mitt i sommaren när så många arbetsgivare har semester. Men Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter menar att det är ett bra tillfälle.

- Alla arbetsgivaren har inte semester, men många har det lugnare, och det gör att du som söker jobb på sommaren sticker ut mer, säger hon.

Nina Jansdotter rekommenderar också att den som skickat in jobbansökningar håller koll på sina sociala profiler även under sommaren.

- Fortsätt visa upp din professionella sida, till exempel genom att dela någon jobbrelaterad artikel. Om du söker arbete men bara har bilder på fester och strand kan det verka lite konstigt, säger hon.

Här är 6 anledningar att söka jobb mitt i sommaren

1. Alla är inte borta
Även om juli är den stora semestermånaden i Sverige är det långt ifrån alla företag som stänger ner. En del rekryteringsprocesser pågår dessutom under lång tid, även över sommaren, så du kan mycket väl hitta jobb att söka.

2. Folk har mer tid
På många arbetsplatser är det lugnare på sommaren, och det ökar dina chanser att få tag i någon som annars inte skulle ha tid att prata med dig. Ta kontakt med arbetsgivare du är intresserad av att jobba för, även de som inte har jobbannonser ute.

3. Du kommer in tidigt i processen
Många rekryteringar drar igång på hösten, och om du tar kontakt redan nu kan du komma in extra tidigt i processen. Kanske bestämmer sig arbetsgivaren för att helt enkelt välja dig?

4. Du märks mer
Att följa och kommunicera med arbetsgivare i sociala medier är ett vanligt tips för att bygga ditt personliga varumärke och få upp arbetsgivarens ögon för dig. Om du gör det när det är lugnt i övrigt märks du mer.

5. Du har inget att förlora
Även om företaget har semester kostar det inte mycket att ringa eller skicka en ansökan. Men jaga inte för mycket, många processer tar trots allt paus och företagen har ofta lägre bemanning. Ta ny kontakt till hösten om folk är borta.

6. Nu är alltid bästa tid
Gå inte och vänta på den perfekta tidpunkten för att söka jobb. Idag är bra, det är bara att köra. Många har mer energi på sommaren, ta vara på den. Ju fler dörrar du knackar på, desto fler möjligheter och lärdomar.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb