– När du känner att du tvekar inför att göra något som du vet att du borde göra, räkna 5-4-3-2-1-kör och gör det, säger Mel Robbins.
– När du känner att du tvekar inför att göra något som du vet att du borde göra, räkna 5-4-3-2-1-kör och gör det, säger Mel Robbins.
Foto: Unsplash

Mel Robbins: Så använder du 5-sekundersregeln till att förändra ditt liv

Att tänka på förändring kommer inte att förändra dig. Enligt författaren och den internationellt anlitade föreläsaren Mel Robbins måste vi bli bättre på att agera på de spontana instinkter som dyker upp i huvudet i vårt dagliga liv. Efter fem sekunder tar en annan del av hjärnan över som vill förhindra att vi utsätter oss för jobbiga saker.  

Hur många gånger i dag har du sagt till dig själv ”det där kan vänta”, ”jag gör det imorgon”, ”jag tror inte att jag är redo” eller ”det är för svårt”? Enligt Mel Robbins från Boston, USA, är det tankar som får oss att sitta tysta i möten fast vi egentligen har mycket att säga. De får oss också att överanalysera konversationer med kollegor, förlora kunder och gå miste om olika möjligheter.

LÄS MER: Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Det var genom sitt eget negativa tankemönster som Mel Robbins uppfann 5-sekundersregeln. Den går ut på att du i samma stund som din instinkt säger till dig att göra något så ska du också göra det på en gång.
– När du känner att du tvekar inför att göra något som du vet att du borde göra, räkna 5-4-3-2-1-kör och gör det. Det finns ett fönster mellan det ögonblick då du får en instinkt att göra något och ögonblicket då ditt psyke dödar instinkten. Det är ett 5-sekundersfönster, säger Mel Robbins.

LÄS MER: 7 steg: Så leder du dig själv till drömjobbet

Om vi ska göra något som känns jobbigt, oavsett om det är att ta itu med en svår uppgift på jobbet, kliva upp tidigt på morgonen eller ta ett lönesnack med chefen, är vi ofta experter på att hitta ursäkter för att skjuta upp saken – eller att inte göra den alls. Genom att räkna ned från 5 vänder du din negativa tankespiral, menar Mel Robbins.
– Kom ihåg att din hjärna är designad för att hindra dig från att göra saker som är jobbiga, osäkra eller obehagliga. När du börjar räkna baklänges så avbryter du din vana att överanalysera, du får kontroll, du fokuserar på att handla och du aktiverar en annan del av hjärnan.


Att agera på instinkt menar Mel inte är samma sak som att agera dumdristigt, oförsiktigt eller till och med olagligt. Hon liknar en instinkt vid en uppmaning eller impuls som säger dig att göra något för att din magkänsla säger åt dig att det är rätt. Instinkten ska vara kopplad till ett mål. Om din instinkt säger till dig att ställa klockan tidigt för att gå och träna innan jobbet så är den kopplad till det långsiktiga målet att bli mer hälsosam.

– Många tror att instinkter är dumma och meningslösa. Jag håller inte med. Forskning har visat att vår magkänsla är vår ”andra hjärna”. Säger din magkänsla ibland till dig vad du ska göra? Vi får en magkänsla när vårt hjärta och psyke försöker säga oss något. Oftast är magkänslan knuten till större mål.

LÄS MER: 5 tips som gör dig bättre på att säga nej på jobbet

Spola tillbaka tiden till 2009 och Mel Robbins resonerade helt annorlunda. Då beskriver hon det som att hon hade ångest varje gång väckarklockan ringde. Hon snoozade så länge hon kunde på mornarna för att hon inte ville gå upp och möta dagen. Hon var arbetslös, familjeföretaget hade gått i konkurs, de hade dåligt med pengar och Mel började dricka alkohol för att dämpa ångesten. Varje kväll lovade hon sig själv att hon skulle börja söka jobb, sluta dricka och gå till gymmet nästa dag. Ändå blev morgondagen alltid densamma som gårdagen.

Men en morgon bestämde sig för att bryta vanan.
– Jag ville förändra mitt liv till det bättre. I den stunden upptäckte jag ett litet fönster av tid innan mitt psyke skulle döda den positiva tanken. Så jag gjorde något jag aldrig hade gjort innan. Istället för att trycka på ”snooze” så började jag räkna baklänges. 5-4-3-2-1. Och sen ställde jag mig upp.

LÄS MER: Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

2011 medverkade hon i talarforumet Tedx talk där hon avslutade med att prata om 5-sekundersregeln. Klippet blev viralt och sågs av 15 miljoner människor.
– Vanor är automatiska beteenden som kodas in i din hjärna – du gör dem utan att tänka. Det skulle vara otroligt ansträngande för hjärnan att fatta medvetna beslut hela dagen, så vi utvecklar vanor för att kunna fokusera på vad som faktiskt är viktigt, säger Mel Robbins och fortsätter:

– Därför tror jag att motivation är skräp. Jag vill berätta en sak för dig: du kommer aldrig att ”känna för det”. Dina känslor kommer alltid att hålla dig tillbaka. Det är det som är problemet. Att tänka på att förändras kommer inte att förändra dig. För att förändras så måste du agera.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling