"Gå aldrig in i en diskussion om en annan medarbetares lön", skriver Magdalena Lundéen om hur du som chef ska agera i en löneförhandling.
Foto: Pernilla Lundberg.

Coachen: Så bemöter du som chef frågor om lön

En gång i månaden svarar Metrojobbs coach Magdalena Lundéen på två läsarfrågor. I dag delar hon med sig av vad som hjälpt henne i hennes egen karriär och vad du som nybliven chef ska tänka på under en löneförhandling.

Fråga 1: Jag är fått min första chefstjänst och ska börja med lönesamtal med medarbetarna. Jag har gått från medarbetare till chef på samma företag och vet hur diskussionerna går. Jag vet att jag kommer få frågan om varför två personer med liknande roll och erfarenhet får olika höjningar. Det är min företrädare som har satt de nya lönerna, men hur motiverar jag dem och bemöter frågor?

Här kommer tre tips på hur du kan förbereda dig inför lönesamtalen:

Det första jag rekommenderar dig att göra är att vara så påläst du bara kan. Be att få en ordentlig genomgång med din chef eller HR-avdelningen om hur struktur, upplägg och bedömningskriterierna för lönesamtalen ser ut på ditt företag.

Det andra du behöver ha är information om på vilka grunder den nya lönen är satt på respektive medarbetare. Eftersom du själv inte satt lönen behöver du få konkret information om hur och varför den förra chefen kom fram till medarbetarnas insats utifrån lönekriterierna.

Gå aldrig in i en diskussion om en annan medarbetares lön. När frågan kommer så är svaret att du diskuterar varje medarbetare prestation, insats och lön med den det berör.

Fråga 2: Kan du ge ditt bästa karriärtips utifrån vad som har varit avgörande för dig i din karriär?

Hitta din passion och blir du riktigt bra på det du gör
Jag har aldrig haft ett specifikt yrke som mål. Däremot vet jag vad jag är intresserad av, brinner för och tycker är roligt. Sen har jag lagt ner många timmar för att blir riktigt bra på det.

Var tydlig och tro på din förmåga
På mitt första jobb efter högskolan frågade jag min chef ”Vad krävs för att bli chef här?”. Det gjorde att jag fick klarhet i vad jag behövde åstadkomma och vad som krävdes för att bli aktuell för en chefstjänst längre fram.

Var professionell
Oavsett hur tråkigt det är, hur dålig lönen är, om du har en konstig chef eller jobbiga kollegor så ska du alltid göra ett bra jobb. Gå inte och smågnäll i korridorerna eller skvallra på fikarasten om du är missnöjd. Påverka i de forum det går att påverka i, går det inte att påverka får du acceptera läget eller så kan du välja att lämna och jobba med något annat.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär