Motivationsguruns tre knep för att lyckas

Publ. 2009-09-14 16:39
 

• Trotsa den ekonomiska krisen och vänd din karriär • Metro intervjuar motivationsgurun Brian Tracy

 
 

65-årige kanadensaren Brian Tracy har ägnat större delen av sitt liv åt att studera, utveckla och sprida framgångsstrategier i karriär och business.

Hans böcker (ett 50-tal titlar) har sålt i mer än tio miljoner exemplar, och han ägnar 200 resdagar om året till att förmedla sitt budskap. Till hans framträdande på Globen den 9 oktober är 10 000 biljetter släppta.

I hans värld verkar det alltid vara högkonjunktur – och han hävdar att det kan bli det även i din:
– Använd din tid till sådant som ger dig mest tillbaka, råder Brian Tracy.
– Om du har en lista på tio saker att göra, så finns det ett par som är värda mer än alla de andra på listan tillsammans, och ibland en enda sak som betyder mer än alla nio andra tillsammans.
– Det är bara ett problem: vad som ger mest innebär ofta hårt arbete innan, och människor har en fallenhet att följa minsta motståndets lag och göra det som är lätt och kul innan man ger sig på det som är nödvändigt.

Ja, verkligen. Själv hamnar jag ibland på Facebook när jag borde syssla med annat...
– Jag har just skrivit en bok som utkommer nästa år, "The power of self discipline". Självdisciplin tycker många är svårt. Men i själva verket är det bara svårt tills det blir lätt. Varje gång du gör vad du har föresatt dig att göra, stärks din självdisciplin, medan den försvagas varje gång du struntar i den. Med träning blir självdisciplin naturligt.

Tracys 3 knep

Så skapar du din personliga högkonjunktur:

Ta det magiska pillret: ”Det finns en direkt koppling mellan framgång i karriären och det värde man lyckas tillföra. Tänk dig att du tar ett magiskt piller som kunde göra dig till expert på en enda sak i din karriär, vilken skulle den saken vara? Denna färdighet är ofta något som man undviker – mest för att man inte behärskar den ännu. Genom att du undviker denna färdighet hålls din inkomst nere.”

Välj rätt definition av ”initiativ”:
”En studie visade att ordet initiativ betyder olika saker för olika människor. De deltagare som stod still i karriären tyckte att ordet betyder att komma i tid till arbetet, se till att det som chefen säger blir gjort och att svara direkt när det ringer i telefonen. De deltagare som det gått bättre för i karriären svarade att initiativ handlar om att göra saker som inte förväntas av en, ta extra utbildningar och komma med förslag på utveckling.”

Ta risker: ”Framgångsrika människor misslyckas mycket oftare än andra.
Av trygghetsskäl väljer de flesta att jobba i tidskonomin, som bygger på att man får betalt för sin tid och inte efter de resultat man skapar. Att basera sin inkomst på resultat innebär en större risk, men där finns det heller inget tak för hur bra det kan gå. Det gäller att skapa resultat som ger mycket värde. Ställ frågan: Hur kan jag tillföra ännu mer värde? De 20 procent som det går bäst för i karriären letar efter vägar att tillföra mer värde, medan de 80 procent som tjänar minst letar efter vägar att inte bidra mer.”

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling