Den som är nöjd med jobbet är ofta samma person som är nöjd med livet i stort, enligt forskarna.
Foto: Foto: Stock.xchg

Forskare: Hemligheten bakom lycka på jobbet

Uppd. 2010-04-14 13:03
 
 

Hemligheten med att vara nöjd och lycklig på jobbet är att vara nöjd och lycklig i allmänhet. Det menar amerikanska forskare efter att ha sammanställt hundratals lyckostudier.

Forskare vid Wright State-universitetet i USA har plöjt igenom studier av lycka på jobbet och livet i stort och hittat ett klart samband, rapporterar Live Science.

Den som är nöjd med livet i allmänhet är ofta också nöjd med sitt jobb. Däremot är det få som är olyckliga i stort, men trivs med situationen på jobbet.

– Det kan innebära att de som är missnöjda i allmänhet och försöker hitta lyckan genom jobbet inte kommer att bli lyckliga varken på jobbet, eller i det stora hela, säger psykologen Nathan Bowling, som lett forskarteamet, till Live Science.

Lyckoforskaren och filosofen Bengt Brülde vid Göteborgs universitet tror att forskning om hur mycket som är optimalt att jobba kommer att bli högaktuell framöver.

– Det finns massor av studier som visar att arbetslöshet är ett fördärv. Samtidigt mår människor som har ett jobb allra bäst när de är lediga.

Att enligt Miljöpartistisk modell göra svenskarna lyckligare genom att korta ner arbetsdagen finns det enligt Bengt Brülde inga vetenskapliga belägg för.

– Det beror på vad man gör med extratiden. Vi mår bättre när vi är aktiva och det finns forskning som visar att de som jobbar mycket också är de som är mest aktiva på fritiden, vilket ligger väl i linje med den amerikanska studien. Två timmar mer tv-tittande per dag ger inte mer lycka.

Resultaten i den amerikanska studien har presenterats aprilnumret av Journal of Occupational and Organizational Psychology.

 
Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Vi rör på oss för lite samtidigt som vi är för dåliga på att återhämta oss. Det menar yogaläraren Sara Hoy, som skrivit en forskningsbaserad bok i ämnet.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Fler artiklar inom Hälsa