Ett genis CV

Uppd. 2010-02-18 09:35
 
 

"Jag har metoder att förstöra fästningar av alla olika typer", kanske inte är en formulering som skulle ge dig ett jobb i dag, men för ett renässansgeni kunde det vara en vinnare.

Jobb-bloggen Stone har översatt vad som ska vara Leonardo da Vincis CV. Den ska ha skrivits av en 30-årig Leonardo, långt innan hans talanger som konstnär och vetenskapsman uppmärksammats.

I stället försörjde han sig genom att designa krigsmaskiner  åt italienska furstar. Det aktuella brevet skickades till hertigen av Milano 1482. I elva punkter sammanfattar da Vinci varför fursten Ludovico borde anlita honom.

Bland annat talar Da Vinci om något som inte skulle slå igenom på över 400 år, nämligen stridsvagnar.

"Jag kan göra täckta vagnar, säkra och omöjliga att attackera, som inget antal män kan stoppa när de kommer in hos fienden med sitt artilleri. Bakom dessa kan infanteriet följa oskadda."

Även om CV:n har ett halft millenium på nacken är det i grunden inte så annorlunda från ett modernt CV.

– Kanske gödslar han lite i mesta laget med alla sina kvaliteter. Det kan tyda på stort självhävdelsebehov eller besserwissertendenser, men jag får känslan av att han verkligen ville ha jobbet. Om jag hade varit fursten skulle jag ha anställt honom utan att tveka. Han verkar ju vara klippt och skuren för jobbet, säger Metros karriärexpert Kristian Borglund.

Först i den allra sista punkten nämner Leonardo att han också kan bidra med fredligare färdigheter än att "skicka svärmar av sten som liknar en storm" och liknande.

"Jag kan göra skulpturer i marmor, brons eller lera och kan också måla måla vad som helst".

Ganska blygsamt sagt av ett geni som kom att måla Mona Lisa, världens mest kända konstverk.

Det kan du lära av Da vincis CV

• Viktigaste först. Du kanske är lika duktig på att måla som Leonardo, men om jobbet handlar om krigsmaskiner är det de här färdigheterna som ska komma först.

• Möjlighetsfokus. I stället för en lång lista om vad han kan och vem han är utgår Leonardo hela tiden från vad fursten behöver och vill ha.

• Punkta upp. En punktlista är mycket lättare för mottagaren att läsa än en massa brödtext.
Tomas Lundin
 

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

Så får du plats med hela ditt cv – på en sida

Så får du plats med hela ditt cv – på en sida

Vad ska du göra med ditt cv nu när du har tonvis med erfarenhet? Lösningen är inte att lägga till en sida, utan att få plats med det allra viktigaste.

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Googles HR-chef: Här är de vanligaste misstagen i ett cv

Googles HR-chef: Här är de vanligaste misstagen i ett cv

Googles före detta HR-chef, Laszlo Bock, har läst över 20 000 jobbansökningar i sitt liv. Så han vet ett och annat om hur ett riktigt bra cv ska se ut.

Fler artiklar inom CV