Foto: Foto: Stock.xchg

5 vanliga CV-sjukor

Publ. 2010-11-25 16:45
 
 

Dags att lägga din CV under kniven. Rekryteraren Debrah Wheatman gästskriver på bloggen Glassdoor om fem vanliga misstag som kan vara skillnaden mellan papperstuggen och succé för din jobbansökan.  

Felstavningssjukan. Det händer att jobbsökare stavar fel på "Curriculum Vitae". Det är ingen bra start. Även om en felstavning kanske inte är döden för din ansökan ger det ett slarvigt intryck. Lita inte på stavningsprogram, de vet inte vilket ord du tänkt skriva, utan läs igenom noga.

Punkt-sjukan. När du stryker med märkpenna i en text stryker du ju inte under hela texten, då skulle det bli jobbigt att läsa. På samma sätt kan det vara en bra idé att punkta upp meriter för att göra dem mer överskådliga, men använder du för många punkter får du motsatt effekt.

Jag-sjukan. Personliga pronomen som "jag" hör hemma i det personliga brevet. I CV:t är det bättre att distansiera dig själv från dina meriter och använda ett torrare språk.

Resultat-sjukan. I vissa yrken är det lätt att mäta vad du gjort i procent och siffror. Men även om du jobbar i ett yrke med mjukare värden är det lika viktigt att lyfta fram vad du åstadkommit. Som hjälp när du skriver ner vad du åstadkommit kan du tänka på de tre bokstäverna SIR, Situation, Insats, Resultat.   

För mycket information-sjukan. Att allt ska rymmas på en A4 är mer ett mål än verklighet om du har några erfarenheter i ryggsäcken, men tänk att din CV ska vara foten i dörren hos rekryteraren, inte en innehållsförteckning över din karriär.

För dig som ska sätta igång och skriva CV finns Metrojobbs guide "Från rubrik till referenser" här.

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

Annons
SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

Har du vad som krävs för att jobba på SOS Alarm? Hör Johan berätta om sitt arbete som SOS-operatör

5 tips: Så gör du ditt cv per personligt

5 tips: Så gör du ditt cv per personligt

Har du slutat att utvecklas på jobbet? Drömmer du om nya utmaningar? Då kanske det är dags att damma av ditt cv och börja söka nya jobb.

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Fotografens bästa tips: Så tar du den perfekta cv-bilden

Fotografens bästa tips: Så tar du den perfekta cv-bilden

Tips: Så döper du ditt CV för att sticka ut 5 vanliga CV-sjukor Ett sätt att få mer personlighet i ditt jobbsökande är att lägga upp en snygg...

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Skriva CV – från rubrik till referenser

Skriva CV – från rubrik till referenser

CV-exempel Ladda ner CV:n med tips från experter! 10 steg till CV:t som ger dig jobb 8 bästa tipsen för att skriva personligt brev Kryddorna som piffar...

Fler artiklar inom CV