Foto: Foto: Stock.xchg

5 vanliga CV-sjukor

Publ. 2010-11-25 16:45
 
 

Dags att lägga din CV under kniven. Rekryteraren Debrah Wheatman gästskriver på bloggen Glassdoor om fem vanliga misstag som kan vara skillnaden mellan papperstuggen och succé för din jobbansökan.  

Felstavningssjukan. Det händer att jobbsökare stavar fel på "Curriculum Vitae". Det är ingen bra start. Även om en felstavning kanske inte är döden för din ansökan ger det ett slarvigt intryck. Lita inte på stavningsprogram, de vet inte vilket ord du tänkt skriva, utan läs igenom noga.

Punkt-sjukan. När du stryker med märkpenna i en text stryker du ju inte under hela texten, då skulle det bli jobbigt att läsa. På samma sätt kan det vara en bra idé att punkta upp meriter för att göra dem mer överskådliga, men använder du för många punkter får du motsatt effekt.

Jag-sjukan. Personliga pronomen som "jag" hör hemma i det personliga brevet. I CV:t är det bättre att distansiera dig själv från dina meriter och använda ett torrare språk.

Resultat-sjukan. I vissa yrken är det lätt att mäta vad du gjort i procent och siffror. Men även om du jobbar i ett yrke med mjukare värden är det lika viktigt att lyfta fram vad du åstadkommit. Som hjälp när du skriver ner vad du åstadkommit kan du tänka på de tre bokstäverna SIR, Situation, Insats, Resultat.   

För mycket information-sjukan. Att allt ska rymmas på en A4 är mer ett mål än verklighet om du har några erfarenheter i ryggsäcken, men tänk att din CV ska vara foten i dörren hos rekryteraren, inte en innehållsförteckning över din karriär.

För dig som ska sätta igång och skriva CV finns Metrojobbs guide "Från rubrik till referenser" här.

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

Så får du plats med hela ditt cv – på en sida

Så får du plats med hela ditt cv – på en sida

Vad ska du göra med ditt cv nu när du har tonvis med erfarenhet? Lösningen är inte att lägga till en sida, utan att få plats med det allra viktigaste.

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Googles HR-chef: Här är de vanligaste misstagen i ett cv

Googles HR-chef: Här är de vanligaste misstagen i ett cv

Googles före detta HR-chef, Laszlo Bock, har läst över 20 000 jobbansökningar i sitt liv. Så han vet ett och annat om hur ett riktigt bra cv ska se ut.

Fler artiklar inom CV