I filmen ”Underbar och älskad av alla” ljuger huvudkaraktären spelad av Martina Haag i sitt cv för att få det jobb hon alltid drömt om.  
Foto: Foto: S/s Fladen Film

Så mycket kan du ljuga i ditt CV

Publ. 2007-09-10 20:32
 
 
Mer på Metro.se
 
 
 

Är det okej att småljuga i sitt cv ?
Om du frågar Isabella, huvudkaraktären i den aktuella biofilmen ”Underbar och älskad av alla”, ger hon garanterat grönt ljus. I sin jobbresumé har den 30-åriga frilansskådisen (spelad av Martina Haag) ljugit ihop att hon behärskar akrobatik – allt för att få förverkliga sina skådespelardrömmar.

I handlingen på bioduken blir denna lilla påhittade ”detalj” förstås en komisk krydda, men frågan är hur roligt, och framför allt smart, det är att ljuga sig fram i karriären i verkligheten?
– Jag har under åren mött tusentals människor som har skäms för något i sitt cv, eller vill ha hjälp med att omformulera sig så att deras luckor framställs i positiv dager. Det är ett jättevanligt problem som inte alltid behöver vara särskilt svårt att lösa, säger Charlotte Hågård, karriärcoach och författare till ”CV-boken”.

Att ljuga är dock inget hon rekommenderar. Däremot att fila på sina formuleringar.
– Räkna med att rekryteraren frågar om precis det du helst vill dölja på anställningsintervjun. Förbered ett väl genomtänkt svar på varför du exempelvis varit långtidssjukskriven eller arbetslös och lämna inget åt slumpen. Testa gärna din motivering på ett par personer i din omgivning för att kolla om det låter trovärdigt.

Så filar du till ditt cv på bästa sätt

1 Skriv att du har varit aktiv.
I stället för att skriva ”Jag var arbetslös i två år” så skriv hellre ”Jag sade upp mig eftersom jag behövde en time-out för att satsa på mig själv och min egen utveckling”. Använd hellre ordet ”arbetssökande” än ”arbetslös”.
Vid intervjun kan du framhäva på viket sätt du aktiverat dig vid sidan av jobbsökandet, exempelvis att du har engagerat dig i volontärarbete. Det signalerar att du inte legat på latsidan när du var utan jobb.

2 Var ärlig om din sjukskrivning.
I cv:t räcker det att du bara nämner din sjukskrivning och hur länge den varade. Under anställningsintervjun får du nästan garanterat frågan om vad du varit sjukskriven för. Var då ärlig och säg som det är. Du behöver inte berätta i detalj, men tala om varför du behövde sjukskriva dig och fokusera på att framhäva att du nu är frisk och redo för nya utmaningar. Det är viktigt att du låter övertygande.

3 Har du degraderats på karriärstegen? Vänd det till din fördel.
Om du har tagit ett steg nedåt på karriärstegen och exempelvis förlorat en ledande position så kan du oftast vända det till din fördel. Visa att du spelat en aktiv roll i beslutsprocessen och att du själv velat byta position snarare än att du blivit petad av chefen. Motivera på intervjun varför du valde att trappa ner på karriärambitionerna ett tag. Kanske ville du ägna mer tid åt familjen eller kände för att testa andra arbetsuppgifter en period?

4 Framhäv dina erfarenheter om du har haft många olika jobb.
Om du haft tio jobb på två år blir rekryterarna lätt misstänksamma och kommer förmodligen att be dig förklara dina många byten. Förklara att du genomgått en fas där du har valt att byta jobb ofta. Framhäv att du har samlat på dig mycket erfarenhet genom att prova på många jobb.  Undvik att framstå som velig och otålig och motivera varför det jobb du nu söker känns helt rätt.

5 Använd inte känsliga formuleringar.
Undvik att använda formuleringar som ”Jag fick sparken”. Säg hellre ”Jag och min förra arbetsgivare var överens om att det var bäst om jag slutade” eller ”Jag valde att säga upp mig från mitt förra jobb för att …”. Om du blivit av med jobbet för att du begått ett misstag så förklara hur du utvecklats av det. Undvik att bli känslomässig. Den nya arbetsgivaren är sannolikt inte intresserad av vilken idiot din förra chef var.

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

5 tips: Så gör du ditt cv personligt

5 tips: Så gör du ditt cv personligt

Har du slutat att utvecklas på jobbet? Drömmer du om nya utmaningar? Då kanske det är dags att damma av ditt cv och börja söka nya jobb.

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Vad får ditt CV att se mindre proffsigt ut? Metro jobbs karriärpanel avslöjar nu vad som inte går hem hos dem.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Fler artiklar inom CV