Här finns jobb i offentlig sektor

– Som sjuksköterska behövs du alltid, säger Neda Yazdani, som är utbildad narkossjuksköterska – en av de yrkesgrupper som enligt Arbetsförmedlingen har bäst utsikter för framtiden.

Foto: Lotta Bergseth

Här finns jobb i offentlig sektor

Välfärdssektorn räknar med att rekrytera över 400 000 personer fram till 2019. Hälften av dessa kommer att få jobb inom skola och omsorg.

En allt mer avancerad sjukvård ställer högre krav på teknisk kompetens. Det i kombination med stora pensionavgångar kommer att göra specialutbildad vårdpersonal till hett byte de kommande åren.  

– Rekryteringsbehoven av vårdpersonel med påbyggnadsutbildning inom narkos, äldrevård, kirurgi och psykiatri kommer att bli problematisk, säger Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen. 

Även undersköterskor kan se fram emot en hetare arbetsmarknad framöver. 

Stora barnkullar har under de senaste åren skapat ett skriande behov av utbildade förskollärare. 

Den nya läroplanen ställer nu också nya krav på en högre andel utbildade pedagoger inom förskolan, vilket satt kommunerna lite på pottkanten. De stora barnkullarna finns framför allt i storstäderna. I övriga landet är det i stället människor i slutet av livet som kräver omsorg. Där behövs det framför allt undersköterskor och sjuksköterskor med specialistutbildning inom äldreomsorg.

Just specialistsjuksköterska nämns ofta som ett yrke där efterfrågan på arbetskraft är stor. Det var en av faktorerna som gjorde att Neda Yazdani, 42, valde yrket.

– Jag har haft tankar på att en dag flytta till något annat land och att jag är sjuksköterska ger mig en garanti att alltid ha jobb, säger Neda.

Hon gick sin specialistutbildning till narkossjuksköterska efter att ha arbetat som ”vanlig syrra” i fyra år. För ett par veckor sedan tillträdde Neda en tjänst på lungdagvården på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Fler artiklar inom Nyheter