Så ökar lönerna – kolla din bransch

På snart sagt varje punkt har arbetarna som grupp fortfarande sämre levnadsförhållanden än tjänstemännen, visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån.
– Vi visste att det finns skillnader, men det här visar att de är på väg att öka. Det är oroväckande, säger Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO.

Undersökningen visar att arbetarkollektivet röker mer, motionerar mindre och har större problem med övervikt. De dåliga vanorna hänger ihop med lägre utbildning, men också med stressiga förhållanden på arbetsplatserna, menar han.
– Är man pressad och stressad blir det svårare att förbättra sin livsstil.

Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, är inte förvånad över skillnaderna.
– Många arbetaryrken har en arbetssituation med lägre inflytande och mer låsta arbetsförhållanden – det är klart att det spelar roll. Men det handlar också om utbildning och vilken social status man har i övrigt i samhället.

Han tror att skillnaderna kommer att finnas kvar, men bli mindre tydliga. Ett tecken på minskande klyftor är löneutvecklingen under 2010. Den visar en något starkare utveckling för arbetare än för tjänstemän i privat sektor.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön