Finansminister Anders Borg presenterade vårbudgeten på onsdagen.

Budgeten: Arbetslösheten en utmaning för Borg

Ett problem för regeringen är att långtidsarbetslösheten har ökat. Enligt departementet finns brister i kontrollen av att arbetssökande står till arbetsmarknadens förfogande och stödet till de arbetssökande kan förbättras.
Långtidsarbetslösa kan vara i behov av ytterligare utbildning. Sociala företag och kooperativ har möjlighet att bidra till att minska långtidsarbetslösheten, heter det.
Att få ner arbetslösheten till de nivåer som regeringen nu räknar med, utan att driva upp inflationen eller äventyra de offentliga finanserna är en utmaning, enligt Borg.
- Det här ställer helt nya krav på hur arbetsmarknaden ska fungera.
Bland annat måste unga människor snabbare komma in på arbetsmarknaden och integrationen förbättras, enligt finansministern.
- Det måste också handla om att människor stannar kvar på arbetsmarknaden i en omfattning som vi inte tidigare upplevt, säger Borg, och tillägger att ett stort ansvar vilar på arbetsmarknadens parter.
Sysselsättningen beräknas öka med 2,5 procent i år, 1,4 procent nästa år och 1,3 procent 2013. Detta innebär för 2011 en rejäl upprevidering av prognosen.

Arbetslösheten bedöms minska till 7,3 procent i år för att sedan falla till 6,6 procent 2012 och 5,8 procent 2013. Detta ligger ungefär i linje med Borgs senaste prognos.

KI-chefen Mats Dillén är inte lika optimistisk om arbetslösheten framöver. Regeringen spår att arbetslösheten kommer ner till fem procent 2015 och att den nivån är hållbar utan att inflationen tar fart, så kallad jämviktsarbetslöshet.

- Vi tror att jämviktsarbetslösheten ligger på sex procent, säger Dillén.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter