Foto: Foto: Scanpix

Låt inte känslorna styra vid löneförhandlingen

Uppd. 2010-04-07 14:28
 
 

Låt inte känslor komma i vägen vid löneförhandlingen. Så tränar du ditt ekonomiska självförtroende. Och därför är det viktigt att få rätt lön från början.

När det är dags att förhandla upp lönen på jobbet riskerar din inställning till pengar att förvandlas till en bromskloss.  

Ditt ekonomiska självförtroende och din mentala bild av vilken lön du förtjänar kan placera dig onödigt långt ner på lönetrappan genom att  underminera dig själv undermedvetet.  

Innan du vässar dina löneförhandlingsargument kan det löna sig att fundera kring hur din inställning till pengar hindrar dig från att våga begära den lön du förtjänar. Fråga dig själv vilken lönenivå du skulle vara nöjd med.  Höj sedan lönenivån stegvis för att hitta den gräns där du börjar känna dig obekväm.

Fundera på vad du innerst inne tycker att du är värd och vad en högre lön skulle innebära för din självkänsla och motivation på jobbet.  Associationer till pengar styr nämligen hur hög lön du vågar begära och vad du anser dig vara värd. 

Trots att ekonomiska beslut fattas bäst med hjälp av logiska argument, låter vi allt som oftast känslorna styra. Få ämnen är så laddade som just pengar och de är starkt sammankopplade med bland annat självkänsla, rädsla och belöning.
− En känslomässig uppfattning av att du egentligen inte förtjänar någon rejäl löneförhöjning eller att det är fult att tjäna mer än andra kan försämra dina odds vid förhandlingsbordet.  Dina inneboende begränsningar styr hur hög lön du vågar begära, säger psykoterapeuten Kari Paues, som föreläser om pengar och psykologi.

Så hanterar du dina känslofällor

1. Peka på fakta

Håll dig konsekvent till logiska förhandlingsargument. Peka på fakta och konkreta resultat. Chefer är ofta extremt resultatorienterade och om du visar på kopplingen mellan din prestation och ökad lönsamhet så biter det betydligt bättre än vaga argument.

2. Koppla bort känslor
Försök betrakta din lön utan att koppla på några känslor. Betrakta i stället pengar som ett neutralt verktyg för att öka ditt     välbefinnande. Då ökar sannolikheten att du kan bortse från dina inre     begränsningar och förhandla om lönen på ett rationellt vis.

3. Visa ingen osäkerhet

Lägg fram ett konkret löneförslag så snabbt som möjligt och be inte om ursäkt för det. Ta gärna i lite i överkant och stå beredd med argument. Visa     ingen osäkerhet och lägg inte förhandlingen i knät på chefen genom att fråga vilken lön han tycker att du förtjänar.

4. Fråga dina kolleger

Få perspektiv på din talang och ditt värde. Be ett par kolleger säga vilken lön de tycker att du förtjänar. Be dem också att motivera varför. Det kan stärka ditt ekonomiska självförtroende, hjälpa dig att sätta en prislapp på dina talanger och att rusta dig med starka argument.

 

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön