Foto: Foto: SCANPIX

Uppd. 2008-03-04 12:44
 
 

Den som byter jobb kan höja lönen dubbelt så mycket som sina tidigare kolleger. Tänk i tre lönebud och förhandla. Att lägga sig för lågt är snarast en risk, enligt Maria Sundling Grundtman, ombudsman på fackförbundet Jusek.

Den som byter jobb kan höja lönen dubbelt så mycket som sina tidigare kolleger.

Tänk i tre lönebud och förhandla. Att lägga sig för lågt är snarast en risk, enligt Maria Sundling Grundtman, ombudsman på fackförbundet Jusek.

Sitter du kvar på samma stol är risken stor att inget händer i lönekuvertet. Den årliga höjningen på några procent äts lätt upp av inflationen. Samtidigt höjs ingångslönerna.

– Vi ser exempel på personer som har arbetat i tjugo år och plötsligt upptäcker att de tjänar lika mycket som sina nyanställda barn på samma arbetsplats, säger Maria Sundling Grundtman, ombudsman på fackförbundet Jusek.

Systemvetare som bytte jobb förra året fick i snitt 13,3 procent i löneökning. De som stannade fick nöja sig med 6,4 procent, visar Juseks statistik.

– Det bästa förhandlingsläget har man när man byter från en fast tjänst till en annan. Då väntar man sig ett lönelyft, annars byter man inte. 

Omkring tio procent av lönen är en normal löneökning när du byter jobb. Här finns chans att dubbla lönen på tio år om du lär dig förhandla. Maria Sundling Grundtmans tips är att tänka i tre lönebud. Ankringslönen som är realistisk men idealiskt hög, mållönen som du ändå blir nöjd med, och lägsta lön som du vägrar gå under. Börja med ankringslönen, som du förstås måste kunna motivera. Då börjar förhandlingen högt och du har marginal.

– Att lägga sig för lågt i löneförhandlingen kan snarast innebära en risk. Det kan signalera dåligt självförtroende och att man inte anser att man gör ett bra jobb, säger Maria Sundling Grundtman.

Visst går det att höja lönen där du är. Men det brukar kräva att du byter arbetsuppgifter eller ännu hellre tjänst. Kom då ihåg att omförhandla!

Tänk tre lönebud:

• Ankringsbudet - en lön som är realistisk men hög, som du blir förvånad om du får.

• Mållönen - den som du verkligen siktar på.

• Lägsta bud - smärtgränsen, lönen som du inte går under.

När du löneförhandlar:

Ta reda på vilka löner som gäller hos facket, lokalt och centralt. Börja med ankringsbudet så har du marginal att gå till mållönen. Lägsta budet bara om du behöver jobbet.

Systemvetare som bytte jobb förra året höjde lönen med 13,3 procent. De som stannade fick ett lönepåslag på 6,4 procent.

Jusek
 

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön