Din prestation ska avgöra hur mycket pengar du får.
Foto: Foto: Scanpix

Fler företag vill betala lön efter prestation

Publ. 2011-01-05 14:23
 
 
Det här tycker företagen är viktigast

1. Nyanställa 50 %
2. Minska utgifter 50 %
3. Investera rörelsekapital 39 %
4. Införa prestations- baserad lön 29 %
5. Större lokaler 28 %

Källa: Regus
 

Utbildning och erfarenhet kan i framtiden tappa i betydelse för din lön. Allt fler företag vill sätta lönen efter prestation.

Vad du presterar på jobbet kommer i framtiden bli viktigare för din lön. I en undersökning från kontorsföretaget Regus så säger nästan var tredje företag i norden att de vill införa prestationsbaserad lön.
– Det innebär att företagen vill kunna sätta lönerna efter till exempel hur mycket man fakturerar eller hur aktiv man är, säger Michael Barth, vd för Regus Norden.

En sådan utveckling skulle kunna leda till mycket större variation i lönerna på en arbetsplats även bland personer som jobbar med samma tjänst.
– Den här lönesättningen är vanligast inom säljbranschen men han nu spridit sig till andra branscher, säger Michael Barth.

Undersökningen är gjord bland 232 företag i Norden inom olika branscher. Företagen har sedan valt ut vad som var viktigast för dem inför 2011. Allra viktigast var att nyanställa, något hälften av företagen vill göra.

– Det som var minst intressant för företagen är kanske inte så överraskande. Bara tre procent säger att de vill låna mer under nästa år. Intressantare då är att endast fem procent säger att de vill minska sin personal nästa år, säger Michael Barth.

Rickard Lindholm

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön