Sitt i lugn och ro när du gör testet, tipsar Christin Welander på CBC Management, som jobbar med arbetspsykologiska tester.
Sitt i lugn och ro när du gör testet, tipsar Christin Welander på CBC Management, som jobbar med arbetspsykologiska tester.
Foto: Dean Drobot

Så fixar du det psykologiska testet

Idag är det vanligt att arbetssökande får göra psykologiska tester. Vanligast är tester som mäter begåvning och personlighet.

Personlighetstest kan till exempel mäta kommunikationsförmåga, samarbetsförmåga och ledarskapsstil, medan begåvningstest mäter olika former av abstrakt och logiskt tänkande.

- Ingen metod är perfekt, men forskning visar att arbetspsykologiska test är mycket träffsäkra och ökar chanserna för att bästa kandidaten får jobbet. Risken är annars stor att det som rekryterar låter ”magkänslan”, det vill säga fördomarna, styra, säger Christin Welander, seniorkonsult på CBC Management, som arbetar med psykologiska tester.

Här är hennes tips för hur du ska tänka inför ett psykologiskt test

1. Inga rätta svar
När det gäller tester som mäter personlighet finns det inga rätt eller fel svar. Testet talar bara om hur väl du till exempel passar in i en grupp, eller hur bra du passar för ett visst jobb.

2. Tänk lagom mycket
Svara det som känns rätt rent spontant när du gör personlighetstest. Om du tänker för mycket finns det risk att du fastnar. När du gör begåvningstest däremot ska du ta god tid på dig och tänka efter, såvida inte testet går på tid.

3. Var ärlig
Försök inte ”överlista” testet genom att svara det du tror att arbetsgivaren vill höra. Du kommer nästan garanterat ge motsägelsefulla svar, vilket ofta märks i resultatet på ett välgjort test.

4. Tänk jobb
Många har olika beteenden hemma och på jobbet. Tänk dig in i din professionella roll när du gör testet, alltså hur du skulle bete dig i en jobbsituation.

5. Lugn miljö
Testerna är en viktig del av rekryteringen, så var fokuserad när du gör dem. Sitt i lugn och ro, och stressa inte.

6. Be om återkoppling
Om du inte erbjuds att få se testresultatet – fråga. Du har tagit dig tid och avslöjat mycket om dig själv, så det tillhör god hyfs att lämna ut det.

7. Flagga för problem
Har du läs- och skriftspråkliga svårigheter, till exempel dyslexi, eller finns det något annat som gör det svårt att ta testet? Tala om det för rekryteraren. Många gånger finns testen på andra språk, eller så finns det det andra sätt att få fram det rekryteraren vill veta.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb