Se upp för
Se upp för "solskensscheman". Det är ett scheman som vid första anblick ser bra ut, men som exempelvis kan innebära att du inte behöver komma till jobbet i glasskiosken en regnig dag och får gå hemma utan lön.
Foto: Unsplash

Ha koll på lagar och regler – och slipp bli utnyttjad på sommarjobbet

Ska du sommarjobba under de kommande månaderna, eller har du kanske redan börjat? Oavsett vilket så är det viktigt att du har koll på en rad olika saker som hör sommarjobbet till för att försäkra dig om att du jobbar under schyssta villkor. Linda Palmetzhofer, första vice förbundsordförande på Handels, ger dig en checklista att bocka av inför sommarjobbet.

Fråga om kollektivavtal
Fråga arbetsgivaren om arbetsplatsen omfattas av ett kollektivavtal. Lön, semester och andra ersättningar regleras i kollektivavtalet och om det inte finns på arbetsplatsen måste du förhandla om sådant på egen hand. Avtalet är en överenskommelse mellan facket och arbetsgivaren. Om det finns ett avtal omfattar det alla anställda, oavsett om du är med i facket eller inte.

Jobba aldrig gratis
Enligt Linda Palmetzhofer händer det exempelvis att sommarjobbare erbjuds att provjobba utan ersättning. Även om du verkligen vill ha ett jobb ska du aldrig gå med på att jobba utan att få lön för det.

⇒LÄS MER: Här finns sommarjobben 2017       

Granska kontraktet – innan du skriver på
Enligt svensk lag har du alltid rätt att få ett anställningsbevis. Ett anställningsbevis är ett kontrakt mellan arbetsgivaren och den anställda på att du jobbar där. Där ska det bland annat stå vad dina arbetsuppgifter är, hur länge anställningen gäller och för vem du är anställd. Om du inte förstår något i anställningsbeviset är det viktigt att du frågar arbetsgivaren eller någon annan innan du skriver på.

Kolla upp arbetsmiljöregler
Det finns ett antal arbetsmiljöregler som enligt svensk lag omfattar alla och du hittar dem hos Arbetsmiljöverket. Det kan till exempel handla om hur du ska utföra vissa arbetsuppgifter för att undvika psykisk och fysisk ohälsa. Särskilda regler kan omfatta dig som är under 18 år om du till exempel arbetar på lager och riskerar att lyfta tungt. Det finns även arbetsuppgifter som är helt förbjudna för ungdomar under 18 år.

                                                                                                                             Bild: Linda Palmetzhofer. Fotograf: David Bicho

Se upp för ”solskensscheman”
Ett solskensschema är ett schema som ser väldigt bra ut vid första anblick men som egentligen kan vara en fälla att gå i. Om du exempelvis jobbar på ett ställe som är beroende av väder, som en glasskiosk, kan det hända att du en regnig dag får höra att du inte behöver jobba eftersom kiosken är stängd och får gå hemma utan lön. Men om det står i ditt anställningsbevis hur många timmar per vecka du ska jobba kan arbetsgivaren aldrig säga att du får gå hemma utan ersättning, då är det kontraktsbrott.

Du har rätt till semesterersättning
Även om du inte har rätt till semesterledighet under ditt sommarjobb så har du rätt till semesterersättning. Enligt Linda Palmetzhofer händer det ibland att arbetsgivare ”bakar in” ersättningen i lönen men enligt lagen ska den betalas in utöver din lön. Senast en månad efter att du slutat jobba ska du få ut din semesterersättning.

⇒LÄS MER: Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Känn igen svartjobben
Om du jobbar svart betyder det att det egentligen inte finns någon anställning och att du tekniskt sett inte jobbar på arbetsplatsen. Om det skulle hända dig något på jobbet så omfattas du inte av några försäkringar. Du ska alltid kräva att få en lönespecifikation som visar både din bruttolön, alltså lönen innan skatt, och din nettolön, som är lönen som är kvar efter att du betalat skatt. Om du får en lönespecifikation har du ett kvitto på att det har dragits skatt på din lön.

⇒LÄS MER: Josefin, 27, har sommarens glassigaste jobb

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

Så får du fast – gläns  på ditt sommarjobb

Så får du fast – gläns på ditt sommarjobb

Det gäller att prestera på sitt sommarjobb, det kan nämligen vara din ingång till arbetsmarknaden.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb