Anne Grefberg, legitimerad psykolog på Greatify, tipsar om hur du bygger ett bra team.
Anne Grefberg, legitimerad psykolog på Greatify, tipsar om hur du bygger ett bra team.
Foto: Magnus Svensson

Så blir du en stjärna på teamwork

Att kunna leda och jobba i team kan vara avgörande för karriären. Så skapar du ett effektivt team och blir en stjärna på att samarbeta. Anne Grefberg, legitimerad psykolog och expert på teamarbete, tipsar.

1. Lär känna dig själv
Utgångspunkten för att kunna samarbeta med andra är att lära känna och respektera sig själv. Hur fungerar du? Vad gillar du? Vad har du för personlighet? Till exempel: pratar du medan du tänker, eller vill du fundera innan du säger något? Gör gärna ett personlighetstest. Om du inte får göra det på jobbet kan du göra dem själv på nätet. Sök till exempel på Big Five.

2. Inse att alla inte är som du
Tror du att de flesta andra är ungefär som du? Det är en allvarlig fälla att gå i, för då riskerar du att felbedöma folk, vilket kan leda till onödiga konflikter. Läs på om olika personlighetstyper, inse att människor är olika, och lär känna de andra i ditt team. En person du trodde var sur och dryg kanske bara inte har lika stort behov av att vara social.

⇒LÄS MER: Niklas läste 200 böcker om framgång – här är 5 saker han lärde sig

3. Var öppen
För att lära känna varandra är det också viktigt att vara öppen med vad i samarbetet som funkar och inte. Vill de andra fatta snabba beslut medan du vill tänka i lugn och ro? Säg det. Blir du irriterad på att någon pratar för mycket? Berätta, men utan att värdera det som något negativt. Ha istället en dialog kring hur ni kan lösa saken.

4. Respektera, lyssna och beröm
Tänk inte att andra är sämre för att de är på ett visst sätt, eller inte kan en viss sak. Alla har styrkor och svagheter. Ge kollegorna i teamet beröm och uppmärksamhet för deras styrkor, och visa att du värdesätter deras inspel och idéer. Var ödmjuk och lyssna. Ofta tror vi att våra egna idéer är bäst, men det är inte säkert.

5. Ha enkla grundregler
Minskar risken för konflikter genom att ha enkla grundregler för hur teamet ska bete sig mot varandra. Vilken samtalston ska ni ha, och vad är inte ok? Hälsar ni på varandra på morgonen? Är det tydligt för alla att det ni pratar om stannar i gruppen? Om sådant är uttalat ökar ni förmodligen också trivseln.

⇒LÄS MER: Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

6. Hitta balans mellan uppgifter och trivsel
Kan det bli för trivsamt i ett team? Svar ja. I alla fall om det leder till att tiden pratas bort eller att deltagarna slutar ställa krav på varandra för att inte förstöra den goda stämningen. För mycket fokus på uppgifterna å andra sidan kan innebära att de som vill ha en relation till kollegorna vantrivs. Försök hitta en balans som passar gruppen.

7. Ha tydliga mål och förväntningar
Ett effektivt team måste dra åt samma håll och för det krävs tydliga mål och att alla mäter framgång på samma sätt. Till exempel kan det bli problem om vissa ser det som framgångsrikt att arbetet går fort, medan andra lägger större värde vid eftertanke. Var också överens om kvalitativa mål. Vad är ett framgångsrikt samarbete? Hur har ni betett er mot varandra då, och hur trivs folk?

8. Utse en ledare
Det är mycket som ska falla på plats för att ett team ska bli så effektivt som möjligt, och för det krävs gott ledarskap. Utse en ledare som kan stötta, ställa krav och skapa en kultur som passar individerna och uppgiften. Om ingen utses till ledare saknas brukar någon ta på sig rollen, och det kan funka, men är riskabelt. Lämna inte saken åt slumpen och omständigheter.

⇒LÄS MER: Experten: ”Därför är du säljare – även om du inte jobbar med sälj”

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet