Tyrannen, diplomaten och den auktoritära. De flesta av oss har haft någon av dessa ledare på arbetsplatsen.
Tyrannen, diplomaten och den auktoritära. De flesta av oss har haft någon av dessa ledare på arbetsplatsen.
Foto: Walt Disney Studios/ Lucasfilm

5 ledare i Star Wars du känner igen från jobbet

Kylo Ren, Luke Skywalker och Leia Organa delar mer än bara blod – de är alla stereotypa ledare. Vad som skiljer dem åt är hur de väljer att leda och behandla andra. Metrojobb har listat fem chefer du hittar både i Star Wars och på arbetsplatsen.


Kylo Ren: Tyrannen

Kylo Ren skulle vara mardrömschefen. Han leder genom att sätta skräck i sina medarbetare. Han har en kort stubin, häftigt temperament och är benägen till att bli våldsam. Att kritisera, ifrågasätta eller ens komma med förslag är inte att tänka på. Han bryr sig inte direkt om att föra organisationen framåt, utan ser bara sina egna personliga mål. Och han tar till vilken metod som helst för att få sin vilja igenom. 


Rey: Servant leader

Rey är den typen av chef som ser lösningar på alla problem. Hon är klyftig, snabbtänkt och framförallt driven. Hon anpassar sitt ledarskap beroende på vad situationen kräver och vilka resurser som finns till hands. Hon är inte typen som tror på auktoritet och hierarkier, utan är en lagspelare. Hon ser sig själv mer som en ”servant leader” snarare än chef. Definitivt den typen av ledare man vill ha om man ogillar auktoriteter.

LÄS MER: 5 ledare i Game of Thrones som du garanterat känner igen från jobbet


General Hux: Den manipulativa

General Hux är den typen av chef som gömmer sig i bakgrunden och låter andra ta konsekvenserna av hans misstag. Men han tar mer än gärna åt sig äran när någonting har gått bra. Genom att försöka vända medarbetare och chefer emot varandra klättrar han högre och högre upp på karriärstegen.


General Leia Organa: Diplomaten

General Leia Organa är chefen med många års erfarenhet av att vara chef och en ledare. Hon är kunnig och förtroendegivande. Hon utgår alltid ifrån organisationens bästa, även om det är tuffa beslut som måste tas. Hon undviker helst konflikter, men tvekar inte att ta i med hårdhandskarna ifall det krävs.

LÄS MER: 8 typer av chefer som får de anställda att hata sitt jobb 


Luke Skywalker: Den auktoritära 

Luke Skywalker är den typen av ledare som tror sig veta bäst eftersom han har betydligt mycket mer erfarenhet än sina medarbetare. En klassisk "Det var bättre förr". Han har stött på många motgångar och fått sig en törn, vilket gör att han är skeptisk till förändring. Han kräver respekt och är på så sätt en hård ledare. Men med lite tid och tålamod går det att få honom på din sida.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet