– Att en person har fyra års utbildning från Lund eller har hoppat av gymnasiet behöver absolut inte vara avgörande vid anställning, säger Felicia Lagerwall, vd på Perfect day media.
– Att en person har fyra års utbildning från Lund eller har hoppat av gymnasiet behöver absolut inte vara avgörande vid anställning, säger Felicia Lagerwall, vd på Perfect day media.

Cheferna på Perfect Day: "Därför är inte utbildning allt när vi anställer dig"

Vet du inte vad du vill plugga på universitetet? Eller valde du att hoppa av gymnasiet? Det betyder inte att du inte kan göra karriär inom många branscher. När du ger dig ut i jobbdjungeln finns det andra egenskaper som kan väga minst lika tungt som en 3-årig utbildning på ett välkänt universitet. Det menar Perfect day medias vd Felicia Lagerwall och hennes kollega, operativa chefen Mattias Bernard.

En utbildning och fina betyg är inte allt när du söker jobb, i alla fall inte om du frågar cheferna på produktionsbolaget Perfect day media. När vd:n Felicia Lagerwall och den operativa chefen Mattias Bernard rekryterar ny personal menar de att det finns många egenskaper och meriter som kan väga betydligt tyngre än var, eller om, du gick i skolan.
– När en person brinner till under en intervju och visar passion för det man gör så väger det otroligt tungt. Ibland glömmer jag nästan bort att fråga om personens utbildningsnivå då, säger Felicia Lagerwall.

⇒LÄS MER: Niklas läste 200 böcker om framgång – här är 5 saker han lärde sig

Mattias Bernard menar att om du är av rätta virket är det fullt möjligt att göra karriär även om du har låga gymnasiebetyg i bagaget. Själv läste han inte vidare efter gymnasiet utan har under de senaste tio åren jobbat sig uppåt inom mediebranschen på egen hand.
– Jag var väldigt nära att börja plugga något jag inte brann för, bränna av tre eller fyra år i Lund utan att det skulle ha tagit mig någonstans. Du ska inte börja plugga för pluggandets skull, du kan hitta ditt kall på annat håll. Jag talar utifrån branschen jag själv verkar i, ska du exempelvis jobba inom sjukvården eller juridiken behöver du såklart en utbildning, säger Mattias Bernard.

Att du brinner för det du gör är alltså något som gör att det du har på ditt cv bleknar. Men hur visar du det på en anställningsintervju då? Enligt Mattias Bernard och Felicia Lagerwall handlar det till exempel om att visa att du är nyfiken, beredd på att jobba hårt, påläst och inte är rädd för att ifrågasätta. Under en intervju måste du kunna visa varför du och ingen annan är rätt person för jobbet.
– Att en person har fyra års utbildning från Lund eller har hoppat av gymnasiet behöver absolut inte vara avgörande vid anställning, säger Felicia Lagerwall.

⇒LÄS MER: Experten: 6 snabba tips till dig som inte fattar grejen med LinkedIn

Däremot menar de inte att du ska välja att strunta i skolan helt. Om du vet vad du vill plugga kan en universitetsutbildning vara otroligt utvecklande och användbar för dig. Felicia Lagerwall berättar att hon själv har pluggat fyra år på universitetet.
– Det var en helt fantastisk tid för mig och otroligt lärorikt. Det passade mig väldigt bra. Det vi vill lyfta fram är att det finns flera olika vägar att nå ditt drömjobb, säger Felicia Lagerwall.

Om duon ska komma med ett karriärtips som funkar oavsett om du har pluggat eller inte så är det att göra praktik. Mattias Bernard berättar att det var just så han tog sig in i mediebranschen.
– Jag känner tacksamhet för att någon trodde på mig och gav mig chansen till min första praktik. Man älskar ju att hitta oslipade diamanter, säger Mattias Bernard.

⇒LÄS MER: Här är de mest eftertraktade färdigheterna 2016

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
”Vi växer och är redo att leda egna byggprojekt”

”Vi växer och är redo att leda egna byggprojekt”

Det byggs som aldrig förr i Sverige och ett av företagen som skapar bostäder för framtiden är Irenell & CO.

Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Sökes: Vardagshjältar som vill hjälpa Stockholms medborgare

Är du social, serviceinriktad och vill ha trevliga kollegor med hög kompetens? I så fall kan du vara rätt person för Kontaktcenter Stockholm som nu vill bli

Adela Dashian, 24, om karriären på Wall Street: ”Jag vill visa att tjejer också kan”

Adela Dashian, 24, om karriären på Wall Street: ”Jag vill visa att tjejer också kan”

Vissa tycker inte att unga kvinnor har något att göra på Wall street, något Adela Dashian inte kunde bry sig mindre om.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

Han är Sveriges värsta chef

Han är Sveriges värsta chef

Rädda medarbetare som inte vågar knacka på hans dörr. Erfarna utredare som gråtande flyr från mötesrum.

Experten: Så säljer du in din affärsidé till en investerare

Experten: Så säljer du in din affärsidé till en investerare

Har du en grym affärsidé men inga pengar? Genom hårt arbete och en perfekt pitch kan du hitta en investerare som vill gå in och stötta dig ekonomiskt.

Fler artiklar inom Karriär