Björn Persson, 45, började intressera sig för problematiken med tjuvjakt när han i tjugoårsåldern jobbade på ett djursjukhus i Sydafrika.
Björn Persson, 45, började intressera sig för problematiken med tjuvjakt när han i tjugoårsåldern jobbade på ett djursjukhus i Sydafrika.
Foto: Bisse Bengtsson/Björn Persson.

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Från skygga snöleoparder i Himalaya till majestätiska lejon på savannen i Tanzania. Fotografen Björn Persson reser över hela världen för att fotografera vilda djur och är aktuell med boken ”The real owners of the planet”, ett projekt mot tjuvjakt. För Metro berättar han om jobbet som naturfotograf.

Med tanken att han hellre ångrar det han gjort än det han inte gjort så valde Björn Persson att säga upp sig från det välbetalda jobbet i reklambranschen och istället satsa helhjärtat på intresset han haft sedan han var liten – att fotografera.

Tre år har gått sedan han tog beslutet och i dag jobbar Björn heltid som naturfotograf. Hans arbetsplats varierar från Himalaya till Nordpolen, men den senaste tiden har han tillbringat mycket tid i Afrika för att fota material till sin bok ”The real owners of the planet” som släpptes tidigare i år. Boken är ett välgörenhetsprojekt för att uppmärksamma problemet med tjuvjakt i Afrika.
– Egentligen är vi bara nykomlingar på planeten jorden, men trots vår korta existens har vi redan lyckats halvera hela beståndet av vilda djur. Människan har inga unika rättigheter att sätta sig före andra arter och behandla dem som vi vill, säger Björn Persson.

Björns ambition är alltid att komma så nära djuren han fotar som möjligt.


Drivet att kämpa mot tjuvjakt väcktes redan i tjugoårsåldern när han utbildade sig inom viltvård och jobbade på ett djursjukhus i Sydafrika.
– Då bevittnade jag med egna ögon vilket fruktansvärt lidande som människan åsamkar djuren. Många av skadorna kom från just tjuvskytte.

LÄS MER: 7 steg: Så leder du dig själv till drömjobbet

Ett av Björns bästa tips till den som drömmer om att bli fotograf är att experimentera och hitta sin egen stil. Han kallar sig hellre för konstfotograf än för naturfotograf.
– Precis lika viktigt som det är för en musiker eller konstnär att ha sitt eget signum måste en fotograf hitta sitt sätt att skapa bilder på. Till och med inom kategorin naturfoto gäller det att sticka ut. Mitt sätt är att avbilda djuren på ett mer själsligt och poetiskt sätt.

Björn har alltid som ambition att komma så nära djuren han fotar som möjligt för att skapa en närvaro i bilderna. Han använder sig aldrig av kamerarobotar eller kameragömslen eftersom han tycker att det vore fusk. Men han sticker inte under stol med att hans jobb innebär vissa risker och för bara ett tag sedan blev han attackerad av elefanter Kenya.

Björns favorit av alla bilder han har tagit är bilden ovan, tagen i Tanzania.


Något som Björn har lärt sig i jobbet som fotograf är att acceptera sina misstag. Enligt honom själv begår han misstag varje dag och på varje fotoexpedition. Men det största misstaget menar han är att säga nej till en möjlighet.
– Det finns inget värre än att missa en chans på grund av feghet eller för mycket analyserande. Nuförtiden säger jag ja till allt. Nio gånger av tio leder det till framgång.

LÄS MER: Så vet du om du ska satsa på drömmen

Boken ”The real owners of the planet” är full med bilder på elefanter, lejon, zebror och leoparder. Bland bilderna finns Björns personliga favorit med – en bild på ett lejon som står uppe på en klippa och spanar ut över markerna.
– Jag hade bilden i huvudet i flera månader innan jag tog den. I flera dagar väntade jag vid ett berg i Tanzania på att tillfället skulle inträffa. När väl lejonet gick upp på klippan var min lycka gjord. Men det gällde att vara snabb, jag hade bara ett par sekunder på mig innan det försvann igen.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär