– Jag fick en bild av hur bra det kan vara, men också hur tufft det är för många, säger Zanna Wiede om tiden när hon jobbade i Mellanöstern.
– Jag fick en bild av hur bra det kan vara, men också hur tufft det är för många, säger Zanna Wiede om tiden när hon jobbade i Mellanöstern.

Zanna Wiede om jobbet i Dubai: ”Har blivit mycket mer ödmjuk”

Zanna Wiede gjorde tidigt klart för sin chef på Lindex att hon gärna ville prova på att jobba utomlands genom företaget. Att hon satte upp det målet i början av karriären gjorde att hon några år senare kunde byta ut det svenska vintermörkret mot palmer, värme och nya erfarenheter i Dubai.

Något som slog Zanna Wiede, 33, när hon hade bott i Dubai en tid var att staden inte var så plastig som många hade sagt. Bland alla höghus och motorvägar fanns också en fin marina, stora blomsterarrangemang och gröna parker. Efter en lång arbetsdag kunde hon komma hem och ta ett dopp i poolen på taket i huset där hon bodde.

Hemma i Sverige hade Zanna Wiede jobbat på Lindex i 5 år när hon i slutet av 2014 fick frågan om att flytta till Dubai och jobba som driftchef för företaget. Hennes uppgift var att se till så att Lindex-butikerna där andades samma känsla som butikerna i Sverige.
– Min roll var att implementera hjärta och själ i Lindex i Mellanöstern, att forma en kultur där och att vara Lindex svenska representant på plats, säger Zanna Wiede.

LÄS MER: Drömmer du om en karriär utomlands? Här är 8 råd som hjälper dig lyckas!

Hon bodde i Dubai men tillbringade även många veckor på resande fot runt om i Saudiarabien och Lindex-butikerna där. Att få en chans att jobba med människor från olika länder och kulturer är något hon idag är väldigt tacksam för.
– Jag plockade upp mycket arabiska i perioder. Ibland när vi inte förstod varandra fick någon dra det på tagalog, någon annan fick översätta det till arabiska och sedan fick någon dra det på engelska till mig. Det kunde vara en utmaning i de mindre orterna i Saudiarabien när de hade lokalbefolkning som jobbade.


När hon jobbade i Dubai hade hon på sig sina vanliga kläder. Men när hon jobbade i Saudiarabien så hade hon på sig det traditionella klädsplagget abaya, en hellång klänning, och huvudsjalen hijab. Beroende på var hon var så behövde hon ibland täcka över håret.
– Till en början kändes det delat spännande och lite skrämmande. Men jag vande mig fort. Det finns så mycket mer saker att fokusera på där än ett klädesplagg. Förtrycket ligger inte i det. Vissa dagar var det rätt skönt att bara dra på sig abayan och gå, det var ingen klädångest där inte. Vissa dagar ville jag ju visa min personlighet genom min stil, jag jobbade ju med mode, vilket inte gick.

LÄS MER: Författaren Tove Alsterdal reser jorden runt för att skriva böcker

I augusti 2018 flyttade Zanna tillbaka till Sverige, men hon minns tillbaka på åren i Mellanöstern som väldigt lärorika och utvecklande. Hon beskriver Dubai som en många gånger surrealistisk plats där det inte spelar någon roll hur dyr din bil är – det finns alltid någon som har fem sådana bilar.

Samtidigt träffade hon många människor från andra delar av världen som rest till Dubai för att tjäna mer pengar än i sina hemländer, men som fortfarande levde ett utsatt och fattigt liv.
– Jag reste mycket och såg många olika delar av hela Mellanöstern. Jag fick en bild av hur bra det kan vara, men också hur tufft det är för många. Jag har varit ganska svartvit i mitt tänk och i mitt handlande, men nu har jag blivit väldigt mycket mer ödmjuk, säger hon och fortsätter:


– Jag har fått många insikter om vad det innebär att vara svensk kvinna. Jag har sett hur utsatt det kan vara att vara en man från Indien i Dubai, vilken status olika människor har, vilka jobb du får och vad du förväntas göra för inga pengar alls. Men jag är glad för att företag som till exempel Lindex erbjuder jobb till saudiska kvinnor så att de kan komma ut i arbetslivet.

Idag jobbar Zanna som kundansvarig på Nordic retail group i Stockholm. För tillfället trivs hon bra i Sverige men utesluter inte möjligheten att flytta utomlands om några år igen.

LÄS MER: 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Till dig som är sugen på att jobba utomlands genom ett svenskt företag tipsar Zanna om att våga berätta för din chef vad du vill. När hon pratade högt om sina drömmar framför sin chef på Lindex fick hon till svar att hon behövde mer erfarenhet.
– Då satsade jag på att lära mig allt om Lindex, även de saker som jag kanske inte hade haft ett tidigare intresse av. Jag fick komma till deras huvudkontor och vara med i olika projekt. Jag fick insikt i hela kedjan, inte bara varuhanteringen i butiken utan också hur man beställer 3 miljoner par byxor.

LÄS MER: Vill du byta jobb? Bocka av karriärcoachens sex steg innan!

I augusti 2014 kom frågan. ”Skulle du vilja flytta till Island?”. Hon sa ja och tillbringade det andra halvåret av 2014 där. När hemresan var två veckor bort kom nästa samtal. ”Vad säger du om Dubai? Vår ägare där vill att du flyttar till Saudiarabien.”
– Hårt jobb lönade sig verkligen. Mina chefer i Sverige lät mig åka, det var aldrig något problem utan deras reaktion var bara att ”Vi löser det här, gud vad roligt!”. Det är så himla viktigt att man känner det stödet.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär